INTERVENTNI UVOZ

RUSKO CJEPIVO STIŽE Hrvatska neće čekati EU? Rusi potvrdili: ‘Danas smo razgovarali s Berošem’

“Veleposlanstvo polazi od pretpostavke da za borbu protiv koronavirusa moramo udružiti snage s hrvatskim partnerima”

Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj potvrdilo je večeras na svom Facebooku kako je održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije Andreja Nesterenka i ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je potvrđeno kako je Hrvatska zainteresirana za kupnju cjepiva Sputnjik V.

“2 ožujka 2021. je održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravlja Republike Hrvatske Vilija Beroša, u kojem je potvrđeno kako je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnik-V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona Republike Hrvatske. Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje kako se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da su u Hrvatskoj i dalje se zadržava određena razina slučajeva zaraze od koronavirusa te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koji još nisu proučeni epidemiolozima i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku. Veleposlanstvo polazi od pretpostavke da za borbu protiv koronavirusa moramo udružiti snage s hrvatskim partnerima radi zdravlja građana dvaju zemalja”, napisalo je rusko Veleposlanstvo na Facebooku, piše Net.hr.

2 ožujka 2021. je održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravlja…

Objavljuje Veleposlanstvo Rusije u HrvatskojUtorak, 2. ožujka 2021.

Odluka idući tjedan?

Kako piše Jutarnji, Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od ruske strane dokumentaciju vezanu za Sputnjik V na osnovu koje bi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode mogla dati odobrenje za interventni uvoz, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Da postoji mogućnost da se neće čekati odobrenje EMA-e potvrđuje i HALMED u kojem pojašnjavaju da bi se u slučaju izvanrednog uvoza cjepiva koje nije odobreno u Europskoj uniji, cjepivo moglo staviti u promet u Hrvatskoj.

Hrvatska bi, kako doznaje Jutarnji, mogla za tjedan dana donijeti političku odluku o nabavi ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnjik V.

Sve je počelo još sredinom veljače

Podsjetimo, o kupnji ruskog cjepiva u Hrvatskoj se počelo govoriti sredinom veljače. Pojavile su se informacije o tome da bi cjepivo čak moglo biti odobreno u našoj zemlji i prije nego što zeleno svjetlo da EMA za cijelu EU, ali ubrzo je premijer Andrej Plenković takva nagađanja demantirao:

“Hrvatska je članica EU. Procedura zaštite zdravlja je ojačana tako što prolaze filtere EMA-e i nacionalnih agencija. Ne našom krivnjom dolazi do sporije distribucije cjepiva i želimo vidjeti druge mogućnosti. Uspostavili smo kontakte s ruskom stranom, postavit ćemo upite. Očekujemo da Rusija koja ima kontakte s EMA-om, ako Sputnjik dobije odobrenje EMA-e, mi želimo biti u poziciji da smo rezervirali dovoljne doze kako bi popunili naše doze. Kada cjepivo ili lijek dobije odobrenje EMA-e, onda za kvalitetu odgovara proizvođač, a bez toga odgovara država. Ne želimo doći u situaciju da nemamo nešto provjereno i sigurno u državi”, izjavio je Plenković 17. veljače.

Rusko cjepivo zasad je, neovisno o europskim regulatorima, odobrila jedino Mađarska, a najave o sličnim porezima stižu i iz Češke i Slovačke.

Preko interneta za cijepljenje se prijavilo preko 30.000 ljudi

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u utorak da se na službenoj internetskoj stranici Ministarstva zdravstva za prijavu za cijepljenje protiv Covida-19, cijepise.zdravlje.hr do sada registriralo 30.142 ljudi i zahvalio je građanima na interesu i povjerenju.

“Stranica cijepise.zdravlje.hr od jučer u 11 sati do večeras u 18,30 sati registrirala je 30.142 prijava. Hvala hrvatskim građanima na iskazanom interesu i povjerenju u znanost i medicinu”, napisao je ministar Beroš na twitteru.

Dodao je kako se građani također mogu prijaviti za cijepljenje protiv Covida-19 pozivom na broj 0800 0011 ili svojem obiteljskom liječniku.

Europska agencija za lijekove (EMA) 11. ožujka odlučuje o tome hoće li preporučiti cjepivo protiv covida-19 američkog proizvođača Johnson&Johnson, priopćila je u utorak agencija.

EMA 11. ožujka odlučuje o cjepivu Johnson&Johnsona

Očekuje se da će nakon izvanrednog sastanka, Odbor EMA-e za medicinske proizvode za ljudsku uporabu (CHMP) odobriti cjepivo. Potom zeleno svijetlo mora dati i Europska komisija (EK), no radi se o formalnosti koja bi se mogla obaviti isti dan.

Stručnjaci EMA-e već analiziraju podatke kliničkih ispitivanja i istraživanja. SAD je to cjepivo odobrio u nedjelju. Cjepivo je razvila podružnica kompanije Janssen u Nizozemskoj. Za razliku od ostalih proizvođača, Johnson&Johnson je razvio jednodozno cjepivo protiv covida-19, piše Net.hr.

Do sada su u EU odobrena tri cjepiva – Moderne, Pfizer/BionTecha i AstraZenece.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari