S 50 godina odselila u Veliku Britaniju: ‘Otišla sam zbog uhljeba, primitivizma, korupcije…’

Foto: Ilustracija (Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Država s takvim poštovanjem prema obrazovanju, mladim ljudima i talentu je mjesto gdje trebam živjeti

Višnja Drmić (50) iz Šibenika je spakirala kofere i uputila se u Veliku Britaniji gdje s djecom želi početi neki novi, bolji život.

“Kada se žena od 50 godina odluči na tako nešto, sigurno je da iza toga mora stajati neki dobar razlog. Majka sam triju kćeri, najstarija ima 32 i udata je. Druge dvije se još školuju, jedna je na fakultetu, a druga u srednjoj, maturantica. Kako se obje školuju u Splitu, to je zahtijevalo ne samo odvojen život nego i dobru financijsku konstrukciju”, kazala je za Slobodnu Dalmaciju, Višnja Drmić.

Ispričala je da su izdržale tri godine, a ona je radila tri posla, obiteljski i još dva dodatna. Najstarija kćer je pomagala u obiteljskom biznisu.

Predano su učile, a ljeti radile, srednja kćer je čak i tijekom nastave na faksu i pri polaganju ispita konobarila. Početkom četvrte, zadnje godine školovanja, Višnja je pokušala napraviti financijski plan za cijelu godinu. tada ju je, kako kaže, svladao očaj. Njihov mali biznis s obzirom na prihode, nije bio dovoljan za sve njih. Shvatila je da bez obzira na trud ne bi uspjele preživjeti u Hrvatskoj.

Nakon nekog vremena, pošto je kćer poslala motivacijsko pismo sveučilištima u UK, stigao je odgovor.

“Pročitala sam ga i bila u nevjerici – primljena je! Nakon što sam se isplakala od sreće, pročitala sam ga opet. To pismo i način na koji su se oni obraćali mom djetetu, bio je fascinantan. Pomislila sam da je država s takvim šansama, s takvim poštovanjem prema obrazovanju, mladim ljudima i talentu, mjesto gdje sam možda trebala živjeti? To je bilo to. A ostalo se samo od sebe posložilo”, pojasnila je.

Prošla je stručno obrazovanje za njegovateljicu i položila ispit kako bi dobila certifikat. U Ujedinjenom Kraljevstvu je velika potreba za njegovateljima, no kod njih je sustav drukčije ustrojen.

“Njegovatelji nisu medicinska pomoć već pomoć pri svakodnevnom životu. To nije moje zanimanje, ali shvativši da je edukacija kvalitetna i da u tom poslu nema puno troškova jer živite kod klijenta, osiguran je smještaj i hrana, odlučila sam se na taj korak”, kazala je i dodala kako je rješavanje papirologije vrlo jednostavno jer UK prima hrvatske građane i sva zakonska regulativa je s tim usklađena.

Hrana jeftinija nego u Hrvatskoj

“Sada znam da sam došla s predrasudama. I to mnogima. Hrana je ista, cijena, čak i jeftinija nego u Hrvatskoj. Ponuda velika. Ako kuhate sami, u svom stanu, manje potrošite nego u Hrvatskoj. Stanovi jesu skupi, no u manjim gradovima cijene su niže. Jedan naš momak iz Zagreba je izrentao cijelu kuću s cimericom za 1.200 funti (10.300 kuna), a on zarađuju četiri tisuće funti ili 26 tisuća kuna. Mislim da je odnos jasan”, otkrila je.

No, kaže i da su restorani, caffe barovi, pabovi i dodatni sadržaji su skupi. No, kada osoba zarađuje 2 tisuće funti (17.300 kuna), može si priuštiti povremeno i odlazak u restoran, na dnevnoj bazi u takvim restoranima pristojan ručak košta 10-15 £ (85-130 kuna), večera 15-20 £ (130-170 kuna). U pabu je pivo 3-10 £ (25-85 kuna).

Osim financijske nesigurnosti, pobrojala je i neke druge stvari koje su joj smetale u Hrvatskoj.

“Mržnja, rasizam, primitivizam, nasilje, netolerancija, korupcija, nepotizam, osuđivanje drukčijih i slabijih, institucije koje ne rade svoj posao, uhljebi, nepravda, kvazi poduzetnici, visoka davanja, male plaće, truli sustav, politički usmjerene institucije, manjak građanske hrabrosti, intelektualci u svojoj zoni komfora, netolerantni akademici, siromaštvo, turizam baziran na prijevari, ‘fake news’… jesam li nešto zaboravila?”, kazala je Višnja Drmić za Slobodnu Dalmaciju.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari