PROMOCIJA PLUS ZA RTL

S kakvim su rejtinzima u 2021. ušle stranke i političari? Evo što donosi novi CRO Demoskop!

RTL

Rezultate CRO Demoskopa za siječanj analizira Damira Gregoret. Nakon nevjerojatne 2020. kako građani ocjenjuju stranke i političare na početku godine?

Naglasak istraživanja koje je za RTL provela agencija Promocija plus ne odnosi se izravno ni na stranke ni na političare, ali se i njima šalje poruka.

U proteklih 17 godina, od kada se provodi CRO Demoskop, nikada građani nisu bili ovako složni oko odabira najvažnijeg događaja u državi! Katastrofalni potres na Banovini zaista je ujedinio Hrvatsku pa je to, unatoč i novom valu koronavirusa i početku cijepljenja, najvažnija tema za 83,7 posto ispitanika. Čak su i lanjski lockdown, koji nas je na proljeće zatvorio, građani tada rjeđe birali!

Stanje s koronom, pooštravanje mjera, propusnice, pismo 26 znanstvenika bile su najvažnije teme za 9,9 posto ispitanika, dok je 3,1 posto izabralo početak cijepljenja protiv koronavirusa.

HDZ i dalje prvi

Što se tiče rejtinga stranaka; vladajući HDZ ostaje prvi izbor uz potporu od 28 posto. SDP je na drugom mjestu s 19,6 posto, a i jedna i druga stranka u odnosu na prosinac bilježe pad potpore. Platforma MOŽEMO! bilježi rast rejtinga pa su sada, nakon tri mjeseca, ponovno na trećoj poziciji s 8,4 posto potpore.

Od te su se pozicije nešto udaljili i Most (7,4%) i Domovinski pokret (6,2%). Stranka s imenom i prezimenom i Pametno kao CENTAR blago raste (2,9%). Slijedi IDS s 1,6 posto potpore na nacionalnoj razini.

Slijedi HSS s 1,3 posto, pa stranka zagrebačkog gradonačelnika BM 365 s 1,2 posto, a vidimo da je značajan postotak neodlučnih; više ih je nego u prosincu (15,5%).

Najpozitivniji političar

Nešto manje odlučno nego tada, ali premijera Andreja Plenkovića i dalje najviše ispitanika vidi kao najpozitivnijeg političara, 20,9 posto. To je 0,6 posto manje nego prošlog mjeseca. Da je najpozitivniji političar predsjednik Republike Zoran Milanović smatra 1,5 posto više ispitanika nego prošlog mjeseca, 17,3 posto u odnosu na 15,8 posto u prosincu, a daleko od dvojice predsjednika, ali ipak treći izbor je Tomislav Tomašević koji želi biti gradonačelnik Zagreba (3,2%).

Još udaljeniji su i Zdravko Marić (2,6%) i predsjednik SDP-a Peđa Grbin (2,4%) i Vili Beroš (2,0%). Vidimo da je kod svih vidljiv pad osobnog rejtinga.

Isto bilježi i Miroslav Škoro (1,6%) čiju su opciju napustili Milan Vrkljan i Karolina Vidović Krišto kojoj je rejting nepromijenjen (1,3%). Petina građana (20%) poručuje da je najpozitivniji političar Nitko!

A najnegativniji je…

Na ljestvici najnegativnijih političara ponovno su predsjednici Vlade i Republike. Neslavno prvo mjesto zadržao je premijer Plenković, iako ga u odnosu na prosinac nešto manje građana negativno ocjenjuje,19 posto, 2,4 posto manje nego  u prosincu. Puno manje negativan dojam nego u prosincu ostavlja predsjednik Milanović (11,6 posto u odnosu na 17,7 posto u prosincu), a na trećem mjesto najnegativaca je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s osam posto.

Negativni doživljaj raste i Miroslavu Škori (4,4%) i Miloradu Pupovcu (2,7%) i Tomislavu Ćoriću (2,5%). Nešto manje negativnih ocjena nego prošli mjesec dobio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković (1,9%).

Na ljestvici negativaca su i Damir Trut (1,3%) i Anka Mrak Taritaš (1,2%) i prvi epidemiolog države Krunoslav Capak (1,1%) . Da su negativni svi političari poručuje 9,5 posto građana.

Ocjena Sabora, Predsjednika i Vlade

Dok se propituje reakcija države na potres na Banovini evo i ocjena ureda predsjednika, Vlade i Sabora. Predsjednik kod građana prolazi nešto bolje, prosječna mu je ocjena 3,13, a trojku, uz blagi pad, zadržala je i Vlada (prosjek 2,54). Ocjena pada i Saboru, koji je na stanci već gotovo mjesec dana (2,29).

Završavamo s društvenim optimizmom, odnosno nastavkom njegova pada. U travnju, na vrhuncu prvog vala koronavirusa optimizam je bio rekordan, a sada, uslijed i trećeg vala pandemije i potresa s razornim posljedicama, čak 69,3 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru, što je najveći postotak u zadnjih 12 mjeseci.

U skladu s tim, najmanje građana u zadnjih godinu dana smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, njih 20,7 posto.

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 5. do 8. siječnja 2021. na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Damira Gregoret

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views