VELIKA PROMJENA

S posla vas više neće smjeti zvati nakon radnog vremena, a bome niti slati mailove

ilustrativna fotografija: A.K./ATAImages

Radnik će moći i odbiti radni zadatak bez posljedica. S ovom promjenom započelo se prije godinu dana, želi se time zaštititi zdravlje radnika i omogućiti kvalitetniji privatni život

U Zakon o radu uvodi se pravo na nedostupnost radnika. Naime, među stavkama koje reguliraju raspored radnog vremena uvodi se novo pravo da tijekom korištenja odmora i dopusta “radnik i poslodavac moraju voditi računa o pravu na nedostupnost u profesionalnoj komunikaciji”, a to znači i da radnik “bez trpljenja štetnih posljedica ima pravo odbijanja radnog zadatka”.

Dakle, poslodavac vas ne smije nazvati ili slati elektronsku poštu izvan radnog vremena.

Predviđena je iznimka za tzv. “prijeke potrebe”. Tako se pravo na nedostupnost neće primjenjivati ako se zbog prirode posla komunikacija s radnikom ne može isključiti.

S ovom promjenom započelo se prije godinu dana, a uvodi se radi većeg stupnja zaštite zdravlja radnika te njihovog kvalitetnijeg privatnog života, prenosi danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views