ZBOG HISTAMINA

S tržišta se povlači mnogima omiljena riba, provjerite hladnjake i nemojte je konzumirati

Foto: Free Pick

Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na taj spoj. Povišene razine histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uvjete

S tržišta u Hrvatskoj povlači se jedan proizvod zbog prisutnosti štetne tvari koja može utjecati na zdravlje ljudi.

Kako su izvijestili iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, povlače se slane sardine marke Stella zbog moguće prisutnosti histamina iznad zakonski dopuštenih granica, piše Slobodna Dalmacija.

Proizvod se prodaje u vakuumiranim pakiranjima od 200 grama. Proizvođač je talijanska tvrtka Stella iz Milana, a preporučljivo je da usoljenu srdelu preventivno ne konzumirate i vratite je na prodajno mjesto.

Iz europskog sustava tumače kako je rizik ozbiljan, a povišene vrijednosti histamina otkrivene su službenim kontrolama na tržištu, i to na prodajnim mjestima u Italiji. Srdele su se prodavale u Italiji i Hrvatskoj, a zemlja prijave je Italija.

Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na taj spoj. Povišene razine histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uvjete.

Simptomi trovanja histaminom su probavne smetnje, mučnina, glavobolja, visoka temperatura, gubitak daha te kožni osip i svrbež.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari