Sa sloganima vodećih predsjedničkih kandidata: DIP istražuje tko je platio ćirilične plakate SNV-a

Foto: SNV

Iz DIP-a su za RTL rekli da su na vlastitu inicijativu tražili očitovanje kandidata te da su zasad dobili dva odgovora

Nakon što su na jumbo plakatima diljem zemlje osvanuli plakati Srpskog narodnog vijeća sa sloganima najvažnijih predsjedničkih kandidata na ćirilici – reagiralo je i Državno izborno povjerenstvo.

DIP je od predsjedničkih kandidata – Kolinde Grabar-Kitarović, Miroslava Škore i Zorana Milanovića – zatražio pojašnjenje da li su snosili troškove za navedene plakate i jesu li naručili njihovo oglašavanje ili su ih prihvatili kao donaciju u proizvodima i uslugama.

Iz DIP-a su za RTL rekli da su na vlastitu inicijativu tražili očitovanje kandidata te da su zasad dobili dva odgovora. Još se nije izjasnio Miroslav Škoro.

Zoltan Kabok, glasnogovornik kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, za RTL je rekao kako njihov stožer nije naručio plakate niti ih prihvaća kao donaciju.

Kampanja ”Da se bolje razumijemo”

”Kolinda Grabar-Kitarović – Predsjednica. Jer Hrvatska zna”, ”Zoran Milanović – Normalno, predsjednik s karakterom”, ”Miroslav Škoro – Sad il’ nikada!” – izborni su slogani troje glavnih predsjedničkih kandidata ispisani i na ćirilici koji su osvanuli na jumbo plakatima. Na dnu tih plakata stoji SNV na latinici i ćirilici, te slogan ”Da se bolje razumijemo”.

Riječ je o trećoj, ujedno i završnoj fazi ćirilične kampanje ”Da se bolje razumijemo” koju je prije dva mjeseca pokrenulo Srpsko narodno vijeće, a čiji je cilj skinuti stigmu s ćirilice. Kampanja bi trebala trajati do kraja godine, a plakati će biti postavljeni u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

”Smisao naše ćirilične kampanje je razvoj tolerancije i osjećaja poštivanja razlika, prestanak identificiranja ćirilice s onim što ona nije. Zbog toga smo iskoristili poruke predsjedničkih kandidata da pokažemo da te poruke znače isto i na jednom i drugom pismu, neovisno kako se one pisale i da ohrabrimo sve ljude srpske nacionalnosti da sudjeluju na ovim izborima, da afirmiraju svoje pravo građanstva koje je antićirilična kampanja sigurno osporavala i potiskivala”, kazao je Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a i predsjednik Savjeta SNV-a.

Kampanja “Da se bolje razumijemo” počela je, podsjetimo, u Vukovaru kada su na sjednici Gradskog vijeća koja je održana sredinom listopada, vijećnici iz redova srpske nacionalne manjine gradonačelniku Ivanu Penavi uručili tekst Statuta grada Vukovara na ćirilici. Nakon što je na sjednici prethodno rečeno kako se nisu stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru, SDSS-ov vijećnik Srđan Kolar uručio je Penavi Statut na ćirilici uz natpis na latinici – ”da se bolje razumijemo”. No, došlo je do teškog incidenta jer je Penava Statut demonstrativno bacio na pod i to nazvao činom agresije. Kampanja SNV-a potom se nastavila u studenome kada su na latinici i ćirilici pozvali na zajedničko gledanje dviju utakmica Lige prvaka – Dinama protiv Šahtara te Crvene zvezde protiv Tottenhama.

Kolinda Grabar-Kitarović, kao i Miroslav Škoro takvu kampanju smatra nepotrebnom. Škoro je cijelu akciju proglasio “etnobiznisom” i upitao se koliko je to koštalo i otkud Pupovcu novac ta plakate.

” Hrvati i Srbi puno bi se bolje razumjeli da Milorad Pupovac od svega ne radi etnobiznis. Oglasni je prostor prilično skup (ja to dobro znam jer ga plaćam iz svog džepa) pa bi valjalo saznati odkud Plenkovićevom koalicijskom partneru novac za ovakvu rastrošnost”, napisao je Škoro na svom Facebook netom nakon što su se plakati pojavili.

Komentirajući plakate na ćirilici, Grabar-Kitarović je kako bi se SNV trebao duboko pokloniti hrvatskim braniteljima koji su oslobodili Hrvatsku i omogućili demokraciju i slobodu govora pa danas svatko ima pravo reći što hoće.

“Trebate pitati SNV što poručuju s tim plakatima. Sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj se jako dobro razumijemo, čast iznimkama”, poručila je predsjednica.

”Normalno je normalno, bez obzira na kojem jeziku i pismu bilo”, kratko je poručio glasnogovornik Zorana Milanovića, Nikola Jelić.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari