OPREZ!

Video | Sa sve jačim suncem vrijeme je za upozorenje; Iako smrtnosan, rak kože može se spriječiti

Prevencija je smanjeno izlaganje suncu, korištenje zaštitnih faktora i adekvatna odjeća – ali i samopregled

Gradski je asfalt užaren u iznadprosječno toplom svibnju u kojem sunce grije kao da je već kraj lipnja. Termometar na zagrebačkom Zrinjevcu pokazuje visokih 30 stupnjeva pa su se mnogi skrili od sunca, pišu RTL Vijesti.

Zelenilo, svježina najveća u Zagrebu. Znamo da sunce više nije ono što je nekad bilo. Sunce nije igra. Dobro to zna Irina Čulinović. Šešir i naočale sada su joj zaštitni znak, jer imala je tek 33 godine kada je otkrila da ima rak.

“Meni je melanom otkriven posve slučajno jer sam posjetila dermatologa zbog problema s licem i onda je dermatologica uočila neobičnu pojavu na mojoj lijevoj potkoljenici. Blic Taj madež na mojoj nozi nije bio ni po čemu poseban, to je bila jedna vrlo nježna pojava koja se s godinama mijenjala, mijenjala je svoj oblik i veličinu što je dermatologici bilo čudno pa me poslala na biopsiju”, kazala je Irina Čulinović.

Srećom, kod Irine je melanom otkriven na vrijeme. No, broj oboljelih u Hrvatskoj je u porastu, a prema smrtnosti u Europi smo pri samom vrhu, na četvrtom mjestu.

“Mi godišnje otkrijemo otprilike 150 više novih slučajeva. Melanom je 8. zloćudni tumor i u muškaraca i žena u Hrvatskoj, međutim smrtnost je velika. 30 posto ljudi u pet godina nakon otkrivanja melanoma umire”, kaže Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju.

Oprezni moraju biti svi, no posebno oni svijetle puti. A čak devet posto svih slučajeva melanoma kod žena povezano s cjelogodišnjim korištenjem solarija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari