PARTNERSKA SURADNJA

Sada je i službeno: ”Hrvatski državljani najkasnije od 1. prosinca u SAD putuju bez viza!”

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davora Božinović objavio je da će Hrvatski građani u SAD najkasnije do 1. prosinca ove godine moći putovati bez viza. 

– Zahvaljujem u ime Vlade Republike Hrvatske Robertu Silversu, podtajniku Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država Department of Homeland Security , koji me upravo obavijestio o službenom ulasku Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza. Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza. Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država – poručio je Božinović, piše Morski.

Da bi ušli u američki Program izuzeća od viza, Republika Hrvatska morala je ispuniti čitav niz, pretežno sigurnosnih uvjeta. Najveći dio odnosio se na jačanje sposobnosti i osiguravanje tehničkih uvjeta za prikupljanje i analizu biometrijskih podataka putnika koji ulaze u Hrvatsku, sigurnost putnih isprava, jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma, razmjenu podataka o stranim terorističkim borcima i niza drugih relevantnih sigurnosnih informacija s nadležnim službama SAD-a, prije svega onima u Ministarstvu domovinske sigurnosti, a onda i FBI-u, Centru za nadzor terorista i DEA-i.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari