SAMO ZA ODABRANE Potvrdu o nekažnjavanju preko e-građana mogu izvaditi samo političari

Nova usluga e-Kaznena evidencija, koja omogućava elektroničko izdavanje uvjerenja o nekažnjavanju, nije još dostupna običnim građanima

Ministarstvo uprave je tijekom travnja nadogradilo sustav e-Građani tako da sad uključuje novu uslugu e-Kaznena evidencija, koja omogućava pribavljanje potvrda iz kaznene evidencije online. No, kako piše Tportal ta usloga još nije dostupnaobičnim građanima.

Naime, oni su je isprobali i nije radila pa su potražili pojašnjenje od servisa e-Građani, čiji je nova usluga sastavni dio.

U odgovoru navedeno je kako je ta e-usluga Ministarstva pravosuđa zasad dostupna samo kandidatima koji će ove godine sudjelovati u izborima za tijela lokalne uprave i samouprave, koji će biti održani u nedjelju 21. svibnja.

Na stranici Ministarstva pravosuđa stoji kako kandidati na lokalnim izborima mogu, između ostalog, potvrdu o nekažnjavanju izvaditi i elektroničkim putem, pomoću servisa e-Građani.

“Sukladno Zakonu o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (Narodne novine, broj: 143/12 i 105/15) Ministarstvo pravosuđa potvrde iz kaznene evidencije izdaje fizičkoj ili pravnoj osobi samo ako ta osoba dokaže kako su joj podaci iz kaznene evidencije potrebni radi ostvarivanja prava u stranoj državi ili u međunarodnoj organizaciji.

Dopunama Zakona o lokalnim izborima (Narodne novine, broj 121/16 ) uz kandidacijsku listu nužno je priložiti i potvrdu da se kandidat ne nalazi u kaznenoj evidenciji, odnosno posebno uvjerenje. Slijedom navedenog, samo za potrebe lokalnih izbora 2017. godine u sustavu e-Građani omogućena je nova aplikacije e-Kaznena za elektronsko izdavanje potvrde/uvjerenja iz kaznene evidencije.
Navedenu aplikaciju trenutno nije moguće koristiti u druge svrhe, odnosno u svrhu dobivanja potvrde iz kaznene evidencije radi ostvarivanja prava u stranoj državi ili međunarodnoj organizaciji jer je za dobivanje takve potvrde potrebno priložiti državni biljeg u iznosu od 40 kuna, što je trenutno nemoguće u sustavu e-Građani.

Ovdje moramo naglasiti kako potvrde iz kaznene evidencije koje se izdaju fizičkoj ili pravnoj osobi samo ako ta osoba dokaže kako su joj podaci iz kaznene evidencije potrebni radi ostvarivanja prava u stranoj državi ili u međunarodnoj organizaciji nisu uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak (tzv. uvjerenje o nekažnjavanju) koja izdaju općinski sudovi.

Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak trenutno nije moguće dobiti preko sustava e-Građani, ali Ministarstvo pravosuđa na tome intenzivno radi. Naime, obrazac navedenog uvjerenja propisan je Sudskim poslovnikom koji je potrebno izmijeniti kako bi navedeno uvjerenje bilo dostupno i putem sustava e-Građani i putem sudova‘”, stoji u odgovoru Ministastva pravosuđa Tportalu.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views