Sastanak vladajućih i prosvjetara traje već satima, sindikati nakratko izašli: ‘Situacija je neizvjesna’

Foto: RTL/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vladajući vjeruju kako će biti postignut dogovor koji će okončati štrajk

Oko 18 sati sindikati su izašli na konzultacije kako bi se dogovorili kako će se dalje postaviti u pregovorima. Neslužbeno se doznaje da na stolu nisu koeficijenti nego dodaci na plaću s kojima sindikati baš nisu zadovoljni, izvijestila je u RTL-u Danas Matea Damjanović. Situacija je neizvjesna, rekla je reporterka RTL-a.

“Ponuda koju nam je dala Vlada vrlo je mala”, rekla je glavna tajnica Sindikata učitelja Ana Tuškan novinarima te dodala da se raspravlja samo o dodacima.

Uz Frku Petešića s Vladine strane u razgovorima sudjeluje i posebni savjetnik premijera za društvena pitanja Zvonko Kusić, dok su među sindikalistima Sanja Šprem, Vilim Ribić, Ana Tuškan, Branimir Mihalinec, Željko Stipić i Igor Radeka.

Uoči sastanka vladajući optimistični, sindikati pesimistični

U dogovor je uoči sastanka vjerovao posebni savjetnik premijera akademik Zvonko Kusić. Nije htio otkriti detalje ponude, rekao je samo kako ponuda treba biti takva da obje strane budu zadovoljne.

Optimizam vladajućih ne dijeli Sanja Šprem. Smatra da Vlada nije pokazala intenciju da riješi problem.

“Baš ne dijelim taj optimizam. Mislim da je kranje vrijeme da se problem riješi, ali optimistična nisam. Vlada svo vrijeme nije pokazala ni intenciju ni želju da se to riješi. Svi ste svjesni marginaliziranja, podcjenjivanja… Ni danas ne očekujem neki odmak. Očekivala sam da na sastanku bude premijer jer on snosi odgovornost za štrajk. Vlada i premijer moraju preuzeti odgovornost za sustav obrazovanja i štrajk. Ponuda ide na referendum kada to bude konačna ponuda”, rekla je Šprem uoči sastanka.

Sindikati obrazovanja održali su u ponedjeljak u podne na Trgu bana Jelačića prosvjed pod geslom “Hrvatska mora bolje” s kojega su poručili da se štrajk prosvjetnih radnika pretvorio u pokret za bolje obrazovanje i budućnost Hrvatske.

Prosvjetari štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave. Štrajkaju tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju za 6,11 posto, kako bi se riješio problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu na druge javne službe.

Vlada im je dosad nudila povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te izradu analize plaća u javnim službama, u okviru koje će biti uređeni koeficijenti u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja. Ako novi sustav koeficijenata ne bude gotov do kraja lipnja, Vlada je ponudila i dodatak na plaću od 2 posto.

Sindikati su to odbili ističući da rast osnovice ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća za drugim javnim službama.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari