OČI U OČI S UBOJICOM

‘Satima sam u zatvoru razgovarala sa Zavadlavom. Osigurali su mi prostoriju gdje smo bili sami. I ne, nije bio vezan’

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Marinić Kragić na pitanje što ju je potaknulo da radi film koji je inspiriran slučajem Zavadlav, kazala je da je to reakcija društva na trostruko ubojstvo koja je ogolila duboku frustraciju i manjak povjerenja građana prema institucijama i represivnom aparatu

Splićanka Ivana Marinić Kragić , redateljica, producentica i snimateljica, u procesu je snimanja dva filma inspirirana slučajem Filipa Zavadlava, kojeg je za potrebe filma posjećivala u zatvoru preko 10 puta, javlja Slobodna Dalmacija, gdje je s ovom redateljicom objavljen i veliki intervju.

Marinić Kragić na pitanje što ju je potaknulo da radi film koji je inspiriran slučajem Zavadlav, kazala je da je to reakcija društva na trostruko ubojstvo koja je ogolila duboku frustraciju i manjak povjerenja građana prema institucijama i represivnom aparatu.

“Percepcija stvarnosti po kojoj kriminalci s vezama, bilo političkim, bilo financijskim ili “rodijačkim” godinama izbjegavaju ruku pravde, okinula je snažnu identifikaciju s ubojicom kao s “malim čovjekom koji pravdu uzima u svoje ruke”. Ta identifikacija je ubrzo prerasla u projekciju u kojoj su svi u počinitelju prepoznali borca koji se suprotstavlja i u njihovo ime“, kazala je.

Temu zavladava obradila je kroz dvije forme, kratkometražni igrani film te kasnije i dugometražni igrani film.

“Kratkometražna verzija je zamišljena je kao drama brzog tempa. Priča je napeta i vrti se oko likova nadahnutim akterima iz stvarnog života, od kojih su neki izravni svjedoci tragičnog događaja i ujedno moji prijatelji. Scenarij je razvijan na temelju razgovora s njima, odnosno likovi u filmu su nadahnuti stvarnim karakterima mojih prijatelja i događajima koje su proživjeli“, rekla je.

Dok u kratkometražnom filmu pratimo događaje iz perspektive mlade novinarke koja se bori protiv društvene nepravde, razotkrivajući priču o mladiću kojeg reketare dileri, u dugometražnom filmu je fokus na perspektivi ubojice. Glavni lik filma je cijeli život prepušten sam sebi i prisiljen sam pronaći svoj put, pojasnila je.

Posjećivala Filipa u zatvoru

“Za potrebe istraživanja i razvoja scenarija stupila sam u direktni kontakt s ubojicom Filipom Zavadlavom. Dobila sam dopuštenje suda i upravitelja zatvora te sam posjećivala Filipa u zatvoru kontinuirano u periodu od dva-tri mjeseca. Za potrebe intervjua u zatvoru imala sam osiguranu prostoriju u kojoj sam bila sama s Filipom i u kojoj nije trebao biti vezan, što je pridonijelo opuštenosti, otvorenosti i spontanosti sugovornika. Ti naši razgovori su trajali ukupno nekih desetak sati, na temelju čega sam raspisala priču i strukturu scenarija za budući dugometražni igrani film“, rekla je.

Kada je prvi puta došla u zatvor, nije imala nikakva konkretna očekivanja. “S obzirom na osjetljivost teme s kojom se bavim u filmu, smatrala sam da je važno da čujem Filipovu stranu priče. Što ga je sve obilježilo kao osobu kroz djetinjstvo i formativne godine, što su bili njegovi ciljevi i težnje. Bilo mi je važno da u tim razgovorima izgradimo obostrano povjerenje. Nisam htjela doći u posjet s unaprijed definiranim očekivanjima ili predrasudama. Filip je od početka bio otvoren da podijeli svoju životnu priču sa mnom za razvoj filma. Pričao mi je o odnosu s obitelji, kolegama, prijateljima, o ljubavi. Sve što osoba kroz odrastanje proživi“, kazala je, prenosi Net.hr.

Glavna glumačka podjela u kratkometražnom igranom filmu je odabrana, a čine ju splitski glumci Roko Sikavica i Petra Kovačić. Za dugometražni film još uvijek nije definiran cast jer je scenarij još uvijek u fazi razvoja, rekla je za Slobodnu Dalmaciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari