TEŠKE OPTUŽBE

Savez slijepih optužuje direktoricu za mobbing: ”Vrijeđa nas i prijeti otkazom…” Oglasila se i direktorica!

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Redakciji Net.hr-a stiglo je anonimno pismo iza kojeg, kako piše u njemu, stoje zaposlenici Hrvatskog saveza slijepih (HSS) prozivajući za mobbing izvršnu direktoricu Saveza Andreju Veljaču.

Iz pisma, ali i razgovora koji smo vodili s nekim članovima Saveza slijepih, uključujući i samu Veljaču, saznaje se da pisma i mailovi sličnog sadržaja već mjesecima stižu na adrese udruga slijepih diljem Hrvatske, a poslani su i Uredu pučke pravobraniteljice te Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Osobe koje stoje iza tih mailova tvrde da žele ostati anonimne u strahu od daljnjeg mobbinga, piše Net.hr

‘Umjesto zaštite dobili smo prijetnje policijom i otkazima’

“Prve korake smo poduzeli: obavijestili i zatražili zaštitu predsjednika svih udruga slijepih, izvršnih direktora udruga slijepih i članova udruga slijepih od mobbinga i zlostavljanja na radnome mjestu od izvršne direktorice Hrvatskog saveza slijepih Andreje Veljače. Nažalost, nismo dobili zaštitu. Štoviše, dobili smo pojačani napad, mobbing i prijetnje policijom, otkazima i bili smo prisiljeni potpisati da nismo sudjelovali u pisanju anonimne predstavke i da istu ne podržavamo”, stoji među ostalim u tom pismu.

U istom se također navodi da je određeni broj ljudi napustio Hrvatski savez slijepih, neki samostalno “kako ne bi mentalno stradali”, a neki “pod prijetnjama otkazima koji su se i realizirali”. U pismu se ističe da je prvi slučaj mobbinga u HSS-u bilo davanje izvanrednog otkaza bivšoj izvršnoj direktorici Karmen Nenadić 2017. godine. Taj je slučaj završio na sudu. Nenadić je tužila HSS i dobila spor na Općinskom radnom sudu u Zagrebu koji je potom postao pravomoćan presudom Županijskog suda u Rijeci.

Sud je, naime, poništio odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu te naložio Hrvatskom savezu slijepih da isplati Karmen Nenadić novčani iznos na ime naknade štete u visini četiri mjesečne plaće te zakonskim zateznim kamatama.

‘Okidač’ je bio izgubljen sudski spor s bivšom direktoricom

Nenadić je s mjesta voditeljice projekta imenovana izvršnom direktoricom HSS-a, ali je na tom položaju počinila neke navodne financijske nepravilnosti zbog kojih je smijenjena (na njezino mjesto došla je Veljača, nap.a.) te je vraćena na prethodno radno mjesto. Sudski spor Nenadić je dobila pozivajući se na nezakonitost otkaza. Iako su u HSS-u smatrali da ih je Nenadić financijski oštetila dok je bila izvršna direktorica, ipak joj je bilo ponuđeno radno mjesto voditelja projekta. Otkaz je, dakle, dobila na radnom mjestu na kojem nije počinila tešku povredu obveza iz radnog odnosa pa je sud presudio u njenu korist.

Taj slučaj je, čini se, bio okidač daljnjih događaja u Savezu slijepih. Anonimni autori pisma tvrde da je Veljača, inače pravnica po struci, sve vrijeme uvjeravala članove da će Savez dobiti taj sudski spor. A optužuju je da je vršila pritisak na zaposlenike Saveza koji su bili pozvani na sud kao svjedoci u sporu s Nenadić, tražeći od njih da lažno svjedoče.

“Kada smo odbili sudjelovati u tome, započelo je vrijeđanje, šikaniranje te prijetnje otkazom. Veljača nam je zabranila da privatno ostanemo u kontaktu s Karmen Nenadić. (…) Pritisak na nas zaposlenike je neizdrživ, svi smo već mentalno bolesni, a strah od otkaza i strah od gubljenja egzistencije čini nas nemoćnima”, piše u spomenutom pismu.

Vodstvo Saveza ne želi raspravljati o anonimnim optužbama

U jednom od anonimnih pisama tvrdi se i da Veljača “degradira ljude, zapošljava sebi podobne mimo Upravnog odbora, isplaćuje novac za sumnjive radove i miješa se u rad udruga u Hrvatskoj”. Razgovarali smo s nekim članovima udruga slijepih koji su nam, također želeći ostati anonimni, kazali da u Savezu ne vladaju idilični odnosi, ali da im nije drago što anonimni insajderski dopisi narušavaju ugled Hrvatskog saveza slijepih. Vodstvu Saveza zamjeraju što o tim anonimnim optužbama ne žele raspravljati na sastancima radnih tijela.

Imenom i prezimenom, bez ustručavanja, o tome je za Net.hr pristao govoriti Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije i jedan od sedmero članova Upravnog odbora HSS-a. On kaže kako je već tridesetak godina u vrhu Saveza, ali da nije dio “zagrebačkog” lobija koji drži većinu u Upravnom odboru i na taj način time preglasavati ostale.

“Svaka situacija koju predsjednik Saveza Vojin Perić i izvršna direktorica Veljača zamisle, apsolutno prolaze. Praktički imaju stabilnu većinu glasova, uvijek četiri ili pet glasova od sedam”, kaže Kuftić.

‘Atmosfera je otprilike takva kako je opisana u mailovima’

Kuftić ima niz zamjerki na rad vodstva Saveza i samovolju Andreje Veljače, ali mu smetaju i anonimni mailovi.

“Oni koji stoje iza tih mailova stavljaju cijeli Upravni odbor u isti koš, a nije tako. Prvi takav mail, potpisan u ime zaposlenih, stigao je još u ožujku prošle godine. Tada sam tražio da se u dnevni red sjednice Upravnog odbora uvrsti rasprava o navodima iz tog maila, ali oni su to, zahvaljujući većini glasova, naprosto odbacili. I nedavno sam tražio isto, ali opet su odbili. Rekao sam im da će morati preuzeti odgovornost jer su optužbe teške. Za primjer sam im naveo kako je ministar Beroš smijenio ravnatelja KB Dubrava nakon anonimnog maila jedne zaposlenice, dok mi o sličnom ne možemo čak ni raspravljati”, kaže.

Na naše pitanje ima li saznanja o slučajevima mobbinga za koje se proziva Veljaču, Kuftić nam je rekao: “Činjenica jest da se nje svi boje i da je atmosfera otprilike takva kako je opisana u tim mailovima. No, ja sam tamo u sjedištu saveza četiri-pet puta godišnje pa ne mogu to sa stopostotnom sigurnošću tvrditi.”

Pravobraniteljica: Nemamo ovlasti miješati se u rad Saveza

Pučku pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Anku Slonjšak upitali smo je li upoznata s pritužbama na mobbing u Hrvatskom savezu slijepih te je li njezin Ured poduzeo ikakve korake.

“Zaprimili smo anonimnu pritužbu u kojoj su iznesene tvrdnje o mobbingu. Temeljem ovlasti i djelokrugu rada Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, uputili smo podnositeljima pritužbe dopis o ovlastima Pravobranitelja te ih informirali o njihovim daljnjim mogućnostima – od pravosudnih i drugih institucija koje provode nadzore nad radom udruga prema odredbama Zakona o udrugama kako bi isti u skladu sa svojim ovlastima proveli ispitni postupak i utvrdili sve okolnosti i činjenice mjerodavne za pritužbu. Uputili smo ih i na udruge koje savjetuju i pružaju podršku žrtvama mobbinga.

Udruge i savezi su oblik samostalnog i dobrovoljnog udruživanja njihovih članova i neovisne u području u svog djelovanja na načelima demokratskog ustroja, a pravobraniteljica sukladno  ovlastima surađuje s udrugama, ali nema ovlasti miješanja u unutarnje djelovanje udruga i saveza”, odgovorila nam je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Veljača podnijela kaznenu prijavu policiji

Prozvana Andreja Veljača kazala nam je najprije kako joj je “nevjerojatno da anonimni mailovi mogu potaknuti medije i institucije na bilo kakvu reakciju”. Suočena s optužbama, kaže:

“Svaki čovjek čije su namjere časne i poštene može i treba potpisati se i biti ponosan ako je ukazao na nešto protuzakonito, a ne skrivati se iza ‘zaposlenika’ koji se već dulje vrijeme gnušaju i vrlo su ogorčeni da bilo tko u njihovo ime govori neistine i laži. Rado bih da osobno doživite radnu atmosferu, međuljudske odnose i  da se bolje upoznate s načinom rada u Hrvatskom savezu slijepih. Iako osobno ogorčeni i ljutiti na osobu ili osobe koje pokušavaju narušiti našu reputaciju i kvalitetu rada, znamo da neće uspjeti, pa su povodom Dana žena, dečki kupili tortu za pauzu na kojoj su simbolično ukazali na sve anonimke i gluposti, jer da nije istinito što se događa, bilo bi smiješno”.

Veljača kaže kako je njezin rad “stručan, zakonit i apsolutno transparentan” pa kategorički odbacuje i gnuša se tvrdnji iznesenih u anonimnim mailovima te da je zbog toga podnijela kaznenu prijavu u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

“Mogu imati osobne sumnje tko i zašto piše anonimne prijave, a nadam se da ću uskoro, kada dobijemo nalaz policijske prijave imati i dokaze, kada ću vrlo rado javno imenovati tko se usudio klevetati i blatiti rad Hrvatskog saveza slijepih i mene osobno, a za što će i odgovarati. Nevjerojatno je da do danas ne postoji pravna bitka bilo kojeg sadašnjeg ili bivšeg zaposlenika Hrvatskog saveza slijepih za mobbing, a što svima stoji na raspolaganju”, kazala je.

‘Tko god ima što za reći, nek’ se potpiše!’

Što se tiče spora Hrvatskog saveza slijepih s Karmen Nenadić, navela je da je isti nalazi u postupku revizije na Vrhovnom sudu i da nema veze s mobbingom.

“Navodi o bilo kakvoj prisili na lažno svjedočenje zaposlenika HSS-a jednako je anonimnim piskaranjima u njihovo ime.  Tko god smatra da posjeduje relevantnu dokumentaciju – što svakako nisu anonimna piskaranja – kojom se mene ili Hrvatski savez slijepih, optužuje za nezakonite i kriminalne radnje, svakako podsjećam da je građanska dužnost isto prijaviti nadležnim tijelima. Možda onim istim kod kojih je i Hrvatski savez slijepih već napravio prijavu. Također, napominjem da ću u cilju zaštite osobnog ugleda i časti, ali i reputacije Hrvatskog saveza slijepih, objavljene a nedokazive članke i bombastične naslove smatrati klevetom te poduzeti pravne korake u cilju zaštite”, poručila je Veljača dodavši: “nepogrešiva sigurno nisam, ali sam zasigurno daleko od čudovišta kakvim me prikazuju oni koji nemaju poštenja potpisati se”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari