DRAGOCJENA KRV

Saznao da ima super antitijela koja ubijaju šest vrsta covida! ‘Virus mu ne može naštetiti’

Ilustracija: Facebook

Menadžer komunikacija sa Sveučilišta George Mason u Virginia, Johan Hollis, u srpnju je saznao da je upao u rijetku kategoriju ljudi čija bi krv znanstvenicima mogla pomoći da razumiju Covid-19 i potencijalno liječe zaražene.

“Čini se da mu Covid-19 ne može naštetiti”, rekao je dr. Lance Liotta, patolog sa Sveučilišta George Mason i bioinženjer koji vodi školska klinička ispitivanja na antitijela, piše NBC.

Hollis (54), bivši novinar, saznao je da je njegova krv obogaćena takozvanim super antitijelima – antitijelima koja neutraliziraju virus.

To je medicinski fenomen otkriven u manje od 5 posto populacije koja je oboljela od koronavirusa, pokazuje studija koja čini Hollisa i njegovu krv vrijednim resursima u identificiranju potencijalnih tretmana za Covid-19, objasnio je Liotta, prenose Vijesti.hr

“Kroz Johna i druge, potaknuti smo na novo uzbudljivo proučavanje”, rekao je Liotta i dodaje da “učenje o njegovim antitijelima nudi nove načine za borbu protiv Covida.”

Ukratko, koristeći Hollisova antitijela, proteine ​​u obliku slova Y u krvi koje imunološki sustav koristi za identificiranje i borbu protiv bakterija i virusa, Liotta i njegov tim će, “eksponencijalno bolje razumjeti kako ubiti koronavirus i masovno će proizvoditi antitijela poput Johnovih” za opću populaciju kako bi je zaštitili od virusa.

“Ako vama to sve zvuči ludo, zamislite kako je meni”, rekao je Hollis, bivši sportski novinar časopisa The Atlanta Journal-Constitution.

Cimer mu je obolio od težeg oblik virusa

Njegova priča započela je nakon što je sina Davisa početkom ožujka poveo na putovanje Europom. Nedugo nakon što su se vratili iz Londona, Hollis je počeo imati problema sa sinusima koji su bili normalni za to doba godine.

Simptomi su brzo prošli, ali njegov je sustanar je obolio od Covid-19 i imao teške simptome mjesec dana. Hollis je u strahu od zaraze svakodnevno čistio stan koji su dijelili i zatvarao se u svoju spavaću sobu.

Posebno ga je brinuo sin. Također se bojao da bi mogao umrijeti od virusa i propustiti vidjeti kako mu sin odrasta.

“Bio sam neobično miran sa svime što mi se dogodilo, ali rastužio me mogućnost da možda neću doživjeti da moj sin postigne te glavne životne prekretnice, poput završetka srednje škole, fakulteta, vjenčanja i samog postajanja ocem”, rekao je Hollis. Na Hollisovu sreću uspijo je izbjeći zarazu i nije obolio od koronavirusa.

Tijekom ljeta prijabvio se za sudelovanje u istraživanju

Sredinom srpnja prijavio se da sudjeluje u studiji o koronavirusu na kampusu. Ubrzo nakon toga, Liotta je nazvao Hollisa kako bi mu rekao da ima u sebi “super” antitijela.

Od kolovoza Hollis daje uzorke krvi i sline otprilike svaka dva tjedna za laboratorijska ispitivanja i eksperimente. Liotta je rekao da su se razine Hollisovih antitijela ne samo održale, već su se također pokazale učinkovitima u ubijanju šest različitih sojeva koronavirusa.

Hollisova “super” antitijela pomoći će u sljedećoj fazi kliničkog ispitivanja – testirajući ih kod onih koji su uzeli cjepivo kako bi bili sigurni da su njihova antitijela povišena injekcijom.

“Sve je to vrlo uzbudljivo no ništa se to ne bi moglo dogoditi da nije bilo naših pacijenata poput Johna”, objasnio je Liotta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari