Schengensku granicu brane slovenska vojska i policija, a pomoć nude i zemlje Višegradske skupine

Slovenski parlament usvojio je jučerašnjoj izvanrednoj sjednici dopune Zakona o obrani  kojim bi se vojsci na granici dale neke od ovlasti koja sada ima samo policija, a radi kontrole pritoka izbjeglica, objavila je u srijedu ujutro slovenska novinska agencija STA. Samo pet slovenskih zastupnika glasalo je protiv, dok ih je 66 bilo za dodatne ovlasti vojske.

Usto, Slovenija razmišlja Njemačku, Austriju i zemlje Višegradske skupine moliti za pomoć u obrani schengenske granice, što bi morala odobriti Europska komisija, prenosi ljubljanski dnevni list »Dnevnik«, pozivajući se na neslužbene informacije slovenskih novinara koji su u utorak pratili posjet slovenskog predsjednika Boruta Pahora Bruxellesu gdje se sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Strateški interes Slovenije, izjavio je Pahor tom prilikom, da u zemlji koja je na balkanskoj ruti za migrante ostane samo onoliko migranata i izbjeglica koliko ih može zbrinuti.

Višegradska četvorica (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) već je ponudila pomoć Sloveniji, koja želi sudjelovanje austrijskei  njemačke policije, prenosi Hina. U slučaju da pritisak migranata postane neizdrživ, u nekim se slovenskim političkim krugovima razmišlja se i o postavljanju fizičke barijere na granici.

Priljev migrana u Hrvatsku ne jenjava, od ponoći do 9 sati u Hrvatsku ušlo je 1646 migranata, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 4 207 osoba. I dalje se očekuje njihov dolazak s područja Srbije, a od početka migracijske krize na područje Hrvatske ušlo je 210 007 migranata.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views