TRANSPLANTACIJSKO ČUDO ZA BOŽIĆ

Video | Sebastijan je bio u komi, ali otac troje djece dobio je novu jetru : ‘Opet sam rođen! Hvala timu liječnika!’

Novi organ stigao je iz Njemačke i liječnički tim kaže da će za koji dan zdrav ići svojoj kući. Da organ stiže nije ni znao jer je bio na respiratoru. Istu večer stigla su jetra i za umirovljenicu te je i njena operacija dobro prošla. No stižu i treća jetra, treći život na dar, a najbolji liječnički tim u Merkur spreman je i za tu operaciju koju očekuju tijekom večeri

“Jači nego ikad!”, poručio je to Sebastijan iz Kistanja uz suze radosnice jer je dobio novi život. Prije ponoći završena je transplantacija i on ima nova jetra, piše Danas.hr.

Na pitanje kako se osjeća, kaže: “Super, na novo rođen sam opet. Hvala Bogu” Bog mi je dao novi život. Nemam bolove.”

On ima metaboličku bolest, bio je životno ugrožen i transplantacija je bila hitna. Gastroeneterolog i hepatolog u Kliničkoj bolnici “Merkur” Miloš Lalovac kaže: “Izazov te transplantacije je najveći u medicini. Pacijent je stavljen na visoku listu hitnosti i jetra je kroz nekoliko dana došla našim Vladinim avionom iz Njemačke.

Pacijent nije znao da je organ za njega stigao jer je bio na respiratoru. Kada je saznao bio je oduševljen – dodaje Lalovac i nastavlja: “Oduševljen je, jednostavno je oduševljen cijelim timom. Oduševljen je da će kroz nekoliko dana otići zdrav svojoj ženi i troje djece.”

Iza uigranog tima gotovo je 1800 transplantacija. Svaka je novi izazov. Jadranka Pavičić Šarić je anesteziologinja u KB Merkur i govori nam: “On je osvijestio da je dobio organ tek jutros kad se probudio. Sretan je zadovoljan, veseo je kao i svi mi u KB Merkur. Umjesto bijelog Božića i radosti bijelog Božića mi smo imali transplantacijski Božić.”

Imali su itekakav. Nakon organa iz Njemačke, avionom su stigla još jedna jetra iz Nizozemske. Dobila ju je 70-godišnja pacijentica, a kirurg je bio primarijus Branislav Kocman. Kaže iza njega je 25 godina radnih blagdana. Nakon 500-te transplantacije, prestao je brojati i dodaje: “Ne možete kod transplantacije jetre znati sve – stvar se nikad ne razjasni prvi dan – sve je moguće. Za sad je sve OK. Gospođa je inače u teškom stanju, ali je operaciju podnijela i ide dalje.”

I oni idu dalje unatoč skučenim prostorima u kojima rade dok se bolnica obnavlja. Branislav Kocman kaže: “Pritisak pacijenata, ne samo transplantacija, nego svih drugih i onkoloških kod nas je izuzetno velik. Jednostavno ne možete iglu staviti kraj pacijenata.”

A imaju pune ruke posla. Nakon dviju uspješnih transplantacija čeka ih još jedna. Pavičić Šarić dodaje: “Noćas u 4 sata imamo i treću transplantaciju i time smo u ova protekla 24 sata tri života dali na dar i učinili 3, nadam se, uspješne transplantacije jetre.”

Treći organ će automobilom iz Beča. Čeka ga još jedna pacijentica. Sebastijan hvali tim: “I ova ekipa ovdje što radi što radi su fenomenalni! Cijela ekipa u Merkuru. Zahvalan sam im na svemu.”

Od prve transplantacije prošlo je 25 godina. Kada vide da se pacijenti dobro oporavljaju – za njih je to najveća nagrada za radne blagdane, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari