ODJECI SLUČAJA 'STROJARSKE'

Video | Šokantna ispovijest nastavnice: ‘Nakon maturalca dočekao me demoliran auto, s kukastim križevima…’

Potpora nastavniku Strojarske tehničke škole u Zagrebu koji je udario učenika sve je veća. Njegovi kolege na društvenim mrežama dijele svoja iskustva iz učionica. U jednoj od navoda stoji da je učenik rekao da naručuje pištolj kako bi ubio nastavnice

Iako ga već dugo ne vozi, na njezinu automobilu još uvijek se vide tragovi onoga što su prije 10-ak godina, kaže, učinili njezini učenici.

“Nakon maturalca sam na parkiralištu susrela svoj dobro demoliran auto, bez retrovizora, išaran kukastim križevima. Nije bilo nimalo ugodno”, prepričava Ariana Bogner Boroš, nastavnica matematike.

Reagirala je policija, ali sankcija za odgovorne nije bilo. Škola učenicima nije izrekla pedagoške mjere.

“Ono što je najgore je da i dalje dolazite na posao gdje radite sa svom tom djecom među kojima je i taj koji je to napravio. Vjerujte – nije lako, niti jednom profesoru kojem se dogodilo verbalno, fizički, nije jednostavno, a zaštite prave nema”, rekla je Ariana Bogner Boroš, nastavnica matematike.

Nakon tučnjave profesora i učenika u zagrebačkoj Strojarskoj tehničkoj školi, potporu kolegi daju nastavnici na društvenim mrežama. U Facebook grupi “Nastavnici organizirano” anonimno dijele svoja iskustva iz učionica.

Ovo su neka od njih: “Sedmaš s registarskim pločicama u ruci koje je skinuo s automobila udara me po glavi uz pitanje ‘Kako ste, nastavnice?’ Umrla sam od straha.”

“Osmaši su se tjednima koristili gužvom na hodniku kako bi kolegicu uboli šestarom u stražnjicu.”

“Učenik priča da naručuje pištolj kako bi ubio mene i profesoricu hrvatskog jer smo se mi navodno dogovorile da mu zaključimo jedinice.”

Sve pod istim #ijasamfranjo, kao i prije 5 godina kada su podršku dali profesoru koji je reagirao nasilno nakon što su ga učenici gađali kredom.

“Žele da se stanje krene mijenjati, da se sutra ovakvi slučajevi više ne događaju. Provokacije su sigurno češće nego prije, sve je teže raditi u školi, učenici su sve zahtjevniji i zahtjevniji, a alati kojima se mi koji radimo u školi možemo zaštititi su sve slabiji i slabiji”, rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Poručuje, potrebne su promjene jer nasilju ni u kojem slučaju nije mjesto u školi. Odvjetnik profesora koji je pušten iz pritvora kaže da odluku o otkazu još nisu dobili.

“Formalno nama još ništa nije dostavljeno, ne znamo je li škola donijela i kakvu je odluku donijela kada je riječ o izvanrednom otkazu. Škola ima mogućnost postupak pokrenuti u roku od 15 dana od saznanja”, rekao je Mladen Dragičević, profesorov odvjetnik.

Kada je riječ o učenicima, ravnateljica škole poslala je pisani odgovor: “Škola kao institucija provodit će sve radnje u skladu s pozitivnim propisima RH. U tijeku je ispitivanje svih činjenica i okolnosti te će se postupiti sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera”.

Ne otkriva jasno znači li to i kazne za učenike, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari