KORONA I TURIZAM

Šef HOK-a: ”Ako se hitno ne počnemo ponašati odgovorno izgubit ćemo još jednu sezonu”

Foto: Pixsell

Šef Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Joso Smolić obratio se javnosti priopćenjem vezanim uz trenutnu pandemijsku situaciju u Hrvatskoj i jučerašnje bojanje hrvatske obale u narančasto na covid-karti ECDC-a.

Ističe da “obrtnici i ugostitelji koji rade u turizmu više nemaju snage ni financijske mogućnosti ponovno izdržati moguću istu situaciju kao i prošle godine” te poziva “sve da se drže mjera, odgovorno ponašaju i u dovoljnom postotku procijepe”, piše Index.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Ako se hitno ne počnemo ponašati odgovorno izgubit ćemo još jednu sezonu”

“To što su sve županije na hrvatskoj obali na epidemiološkoj  karti Europe dobile status narančaste zone, nas koji direktno radimo u turizmu dovelo  je u vrlo neizvjesnu i ozbiljnu situaciju. Ovo je druga turistička sezona u kojoj ugostiteljsko-turistički sektor radi u izvanrednim okolnostima izazvanim pandemijom COVID-19.

VIDEO DANA:

Prošla sezona bila je zaustavljena polovicom kolovoza upravo zbog rasta broja oboljelih od COVID-19 a sad nam se počinje dešavati sličan scenarij. Međutim, obrtnici i poduzetnici koji rade u turističkoj branši pa i sve djelatnosti koje se naslanjaju na ovaj naš sektor nemaju više snage  ni financijske mogućnosti ponovo izdržati moguću istu situaciju kao i prošle sezone.

Ako se hitno ne počnemo ponašati odgovorno, strogo se držimo mjera, u dovoljnom postotku procijepimo, izgubit ćemo još jednu sezonu ali sad s puno težim posljedicama”, ističe Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja  i turističkih djelatnika HOK-a.

“Ugostiteljstvo nam čini 25 posto BDP-a. Pad prometa nam je 40 posto”

Smolić pri tom podsjeća da ugostiteljstvo i povezne djelatnosti čine 25% BDP-a RH te da turistički sektor broji  oko 320 000 radnih mjesta. S druge strane, u godinu i pol dana pandemije turističko-ugostiteljski sektor  ostvario je pad prometa u prosjeku od 40%. Mjere Vlade RH nesumnjivo su pomogle sektoru da premosti probleme u poslovanju te su pomogle u očuvanju radnih mjesta.

Sada nam svima jedino dobra turistička sezona može dati „vjetar u leđa“  da se održimo, naglašava Joso Smolić.

“U ovom trenutku moramo raditi na strožoj kontroli pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, na sankcioniranju svih koji se ne pridržavaju mjera te  povećanju procijepljenosti. Očekujem u tome veći angažman svih relevantnih institucija. U konačnici, nije ovdje u pitanju samo turističko-ugostiteljski sektor. Epidemiološka slika utječe na stanje u cijelom gospodarstvu te jednako tako utječe i na to hoće li nam djeca od jeseni krenuti normalno u školu”, zaključuje Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari