PROBLEMI U PROMETU

Šef prometne policije: Mobiteli postaju čak i veći problem u prometu nego alkohol

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost prometa, gostovao je u N1 Studiju uživo, gdje je govorio o porastu broja prometnih nesreća.

“Na jučerašnji dan u usporedbi s prošlom godinom imamo povećanje od 12 osoba koje su smrtno stradale. U ovoj godini je 130 osoba smrtno stradalo u odnosu na 118 kojih je bilo u 2020. godini u tom razdoblju. Međutim, prošla godina je bila najbolja u povijesti. Znamo da je tu bilo i puno nekih specifičnih situacija”, kazao je Mataija,prenosi Index.

“Znak alarma nam se upalio. Ulažemo maksimalne napore, sada ćemo i našim pojačanim aktivnostima pokušati ponovno vratiti pozitivnu situaciju, odnosno smanjiti broj smrtno stradalih, jer nam je cilj iz godine u godinu smanjivati taj broj”, dodao je.

VIDEO DANA:

Istaknuo je da se sve više primjećuje da u prometnim nesrećama sudjeluju motociklisti.

“Ne razumijem te ljude koji sjednu na motocikle kao da su život našli na cesti”

“U ova dva vikenda imamo jedan nalet motociklista na biciklistu i na Jarunu, nalet motociklista na pješaka, izgubila je život mlada djevojka na pješačkom prijelazu”, rekao je Mataija.

Dodao je da su u većini prometnih nesreća u kojima su sudjelovali motocikli upravo motociklisti bili krivci.

“Kad smo malo analizirali te prometne nesreće što se tiče vozača motocikla, moram reći da su u većini situacija oni krivci, najčešće brzina, pretjecanje, i to s bilo koje strane, oduzimanje prednosti. Međutim, imamo i određeni broj nesreća gdje oni nisu bili krivi, najčešće kod oduzimanja prednosti, uključivanja drugih vozača u promet. Ali, i kod tih prometnih nesreća da su se motociklisti kretali manjim brzinama, mogli su možda izbjeći to. Ne razumijem te ljude koji sjednu na motocikle kao da su život našli na cesti”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na druge čimbenike koji mogu predstavljati problem u prometu.

“Čini mi se da mobitel postaje čak i veći problem u prometu nego alkohol, jer se s alkoholom dosta dobro borimo, imamo dobar mehanizam. Mislim da će i kazne doprinijeti, ali neće represija sve riješiti”, kazao je Mataija i dodao da je odgovornost i na svakoj osobi koja sjedne u vozilo.

“Jednom greškom uništit ćete i svoj život, život svoje obitelji i život onoga na koga ste naletjeli”, upozorio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari