VLADIN PLAN

Doznajemo vladin plan za cijepljenje, necijepljenima bi se mogao zakomplicirati život

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Mnogo je bure u javnosti izazvala jučerašnja najava premijera Andreja Plenkovića da će uvjet za covid-potpore biti cijepljenje protiv koronavirusa.

Poslodavci su se žestoko pobunili protiv te najave, a danas je detaljnije o tome bilo govora na presici Stožera, piše Index.

“Već sam rekao da diskriminacije neće i ne smije biti. Upravo je u tijeku izrada revizija smjernica za zdravstvene djelatnike i pacijente. Mi počinjemo seriju sastanaka i sa svim ministrima ćemo razgovarati o tome što oni misle, razmišljamo o svim javnim službama i ne mislimo raditi diskriminaciju prema privatnom sektoru. Jučer sam na vladi rekao da je upravo u tijeku izrada revizije smjernica za zdravstvene djelatnike i pacijente. Počinjemo seriju razgovora s ministarstvima, razmišljamo o svim javnim službama, odgojiteljicama, radnicima u trgovini, vozačima u javnom prijevozu, razmišljamo o djeci…”, rekao je Beroš.

VIDEO DANA:

“Ono što nam predstoji, to je otvaranje dijaloga resornih ministara sa sindikatima i poslodavcima idućeg tjedna. Dužnost vlade je da u zaštiti života može ići prema rješenjima koja moraju voditi računa o širim društvenim interesima. Treba se razgovarati jesu li svi benefiti države uvijek i u svakoj situaciji bez ikakvog doprinosa s druge strane. To ne znači uvođenje obveze cijepljenja”, rekao je Božinović.

Beroš: Idemo prvenstveno prema onima koji su u svakodnevnom kontaktu s ljudima

Od ministra zdravstva Vilija Beroša Index je zatražio dodatno pojašnjenje najava da će se na neki način pokušati osigurati cijepljenje u javnom sektoru pored Plenkovićeve najave za privatni sektor.

“Sljedeći tjedan će se ići u razgovore sa sindikatima i poslodavcima. Prvenstveno idemo u smjeru da procijepimo ljude koji su u najvećem kontaktu s drugim ljudima. Radi se o vozačima u javnom prijevozu, učiteljima, profesorima, odgojiteljima, zdravstvenim radnicima, ljudima koji rade na šalterima ili su na drugi način u svakodnevnom kontaktu s većim brojem ljudi. Naš cilj je sada spriječiti širenje bolesti i stvoriti uvjete da najesen nemamo val kakav smo imali prošle godine”, rekao je Beroš.

Necijepljeni pacijenti će se morati testirati na ulazu u bolnice, ali i necijepljeni zdravstveni radnici?

Kazao je kako se i u bolnicama ozbiljno razmišlja o novom režimu.

“Moramo nešto učiniti i u zdravstvenom sektoru. Mi već imamo neke tužbe bolesnika koji smatraju da su se zarazili u bolnicama. Neovisno o tome koliko su te tužbe ozbiljne, moramo učiniti sve da spriječimo širenje zaraze u bolnicama. Imamo neke situacije gdje je pacijent bio negativan kod ulaska u bolnicu, a onda je na kasnijem testiranju pozitivan. Mi ćemo izraditi nove smjernice za sektor zdravstva. Sad smo u prijelaznom periodu, ali razmatramo da zbog pružanja sigurnosti pacijentima uvedemo testiranje kod ulaska u bolnicu, ali i da zdravstveni djelatnici rade koliko im traje covid-potvrda ili da se svakih 48 sati testiraju”, rekao je.

Što još planira vlada?

Kako je Index doznao iz krugova bliskih Stožeru i vladi, sljedećeg tjedna će se voditi i razgovori s ministrima o tome koje su sve djelatnosti koje potpadaju pod različite resore rizične. Od ministara se očekuje da o tome konzultiraju HZJZ i moguće je da se također za neke djelatnosti uvede obveza obveznog testiranja za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronu u zadnjih šest mjeseci.

Još nije jasno tko bi plaćao ta testiranja i bi li tu obvezu morali preuzeti oni koji se nisu cijepili.

Ne isključuje se ni obvezno cijepljenje

No kad je riječ o cijepljenju, koje je već neko vrijeme usporeno, još uvijek se ne isključuje mogućnost obveznog cijepljenja.

Kako se doznaje iz krugova bliskih Stožeru i vladi, neki su skloni obveznom cijepljenju. Kao argument se ovdje navodi činjenica da je cijepljenje kod hepatitisa obvezno, a da je ta bolest manje smrtonosna od koronavirusa.

O mjerama kojima bi se potaklo masovnije cijepljenje razmišlja se i na razini Europske unije. U nekim zemljama, govore nam sugovornici iz vlade i Stožera, razmišlja se o tome i da se besplatna zdravstvena usluga ograniči onima koji se nisu cijepili.

“Ako na jesen budemo imali četvrti val sa stotinama mrtvih, ja ću jasno biti za obvezno cijepljenje”

Ipak, obavezno cijepljenje u Hrvatskoj barem zasad nije izgledno, no i Beroš je potvrdio kako se ono ne isključuje.

“Mi smo u ovom trenutku daleko od toga, nismo skloni nikakvim obavezama. Ali ću isto tako reći da ću, ako na jesen budemo imali četvrti val sa stotinama mrtvih, ja jasno biti za obvezno cijepljenje”, rekao je Indexu Beroš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari