DESTABILIZACIJA REGIJE

VideoŠelo Šabić: Rat obuhvaća i Hrvatsku ako Putin napadne Poljsku i baltičke zemlje

Screenshot N1

Pregovore o okončanju rata između Rusije i Ukrajine u N1 Studiju uživo komentirala je Senada Šelo Šabić sa zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Šelo Šabić smatra da pad Mariupolja neće biti dovoljan da Putin proglasi pobjedu.

“Prostora za pregovore i kompromis uvijek mora biti, ali koliko se meni čini on nije zainteresiran za to, odnosno njegov cilj je razgovarati na velikoj razini – ono što zovu Jalta 2 – razgovor s američkim predsjednikom Bidenom”, kazala je, prenosi Index.hr.

Upitana koji bi europski čelnik mogao biti najbolji za sudjelovanje u rješavanju ove krize, odgovorila je da ruskog čelnika zanima samo američki predsjednik.

“Putin je rekao da primarno želi razgovarati s Bidenom. Ovo sve drugo jesu dobri pokušaji. Ali ja u ovom trenutku ne vidim mogućnost za stvarno sjedanje za stol s intencijom da se postigne dogovor”, kazala je Šelo Šabić.

Pogledajte VIDEO:

“Onog trenutka kada je krenuo s agresijom na Ukrajinu, presložio je karte”

Govoreći o Putinovim sadašnjim ciljevima, kazala je:

“Ako ga je ranije moglo zadovoljiti da se NATO ne širi dalje, mislim da to više nije dovoljno. NATO već jest na granicama Rusije. Onog trenutka kada je krenuo s agresijom na Ukrajinu, presložio je karte. Sada će se stvari dalje odvijati ovisno o uspjehu na terenu i ovisno o snazi Zapada da zaustavi tu agresiju. Svi koji prate rusku politiku znaju da se dosta osamio posljednjih godina, dosta se bacio u povijest i po njegovim izjavama i djelima, ima viziju obnove Ruskog Carstva.”

Osim američkog, Šelo Šabić smatra da je za pregovore Putinu relevantan i kineski čelnik.

“Kina je zainteresirana za održavanje globalnog svijeta. S druge strane, ona nas gleda kao sile kojima opada moć. Neće djelovati ishitreno i na način da ugrozi svoje interese. Kina će biti vrlo važan igrač u raspletavanju ove situacije u trenutku kada do toga dođe. Neće se kockati, ali u cijeloj ovoj situaciji gleda kako maksimizirati i svoje interese”, kazala je.

Komentirala je izjavu poljskog veleposlanika u RH koji je kazao da će, ako se Putinu ne pokažu zubi, biti sve gladniji te su iduće na udaru baltičke zemlje i Poljska.

“Nije realno očekivati da će se Putin povući”

“Jutros sam vidjela statistiku da 76 posto ispitanika u Rusiji očekuje napad na Poljsku, preko 40 posto na baltičke zemlje. Ako do toga dođe, to je rat koji obuhvaća i nas. Nama je u interesu pomoći Ukrajini koliko god možemo da ona dobije taj rat, jer onoga trenutka kada se rat prelije na jedan kilometar teritorija NATO članica, imamo sasvim jednu drugačiju situaciju. Nije samo Poljska i baltičke zemlje, tu su i Mađarska, Rumunjska, prije toga i Moldavija. Tako da vrlo su opasna vremena”, rekla je Šelo Šabić.

Osvrćući se na pomoć Ukrajini, Šelo Šabić je dodala:

“Veća eskalacija sukoba će zahtijevati našu veću podršku, a ona nas time može direktno uključiti. Sve što možemo pomoći Ukrajini, na svaki mogući način trebamo učiniti jer je to i u našem interesu. Ako to ne budemo mogli, razrađivat ćemo druge scenarije koji nisu dobrodošli i sigurno ih ne prizivamo.”

Vjeruje da nije realno očekivati da će Putin povući ručnu kada je krenuo u sve ovo. “Mi bismo to svi voljeli, ali ovo što vidimo na terenu govori nam nažalost o ružnijem scenariju koji slijedi”, kazala je Šelo Šabić.

Sankcije koje su uvedene vidi kao faktor koji doprinosi osjećaju ruske ugroženosti, ali smatra da one ne mogu dobiti rat. Ipak dodaje: “U kojoj mjeri će se iscrpljivati ruska vojna mašinerija i ruska ekonomska snaga, bit će faktor koji će odlučiti kada će biti spremni sjesti na stol.”

Destabilizacija regije

O prijetnjama ruskog diplomata upućenih Bosni i Hercegovini, Šelo Šabić je kazala:

“To nije prvi put da Rusija prijeti BiH u slučaju ako se odluči ići prema članstvu u NATO-a. Postoji i izravna i neizravna prijetnja i nije slučajno da je EUFOR odlučio pojačati snage. Stabilizacija Balkana ovisi o tome na koji način ćemo se uspjeti oduprijeti Rusiji u Ukrajini. Rusija ima kapacitete za proizvesti nemire, ali manje ako bude morala ustuknuti i povući se iz Ukrajine.”

Smatra da je NATO bio izgubio svoj smisao postojanja, a ovim ratom ga je ponovno dobio.

“Svjetski mir je sada narušen, a nova geopolitička karta će se stvarati na temeljima onoga kako će se ovaj rat završiti”, zaključila je, prenosi Index.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views