GEOPOLITIČKI STRUČNJAK

Video | Cvrtila o padu bespilotne letjelice: ‘Zanemarivali smo zračnu obranu. fokusirali smo zrakoplove ali…’

Screenshot RTL

NATO mijenja protokole zbog ovog incidenta, a Cvrtila kaže da se bez obzira na to pad letjelice ponovno može dogoditi

Vlatko Cvrtila, geopolitički analitičar RTL-a, komentirao je pad bespilotne letjelice u Zagrebu. Osim da je došla s područja Ukrajine te da je na sebi imala eksploziv hrvatska javnost još ne zna puno.

Cvrtila je komentirao može li se zaključiti je li ovo bio napad na Hrvatsku ili tek kvar na sustavu zbog kojeg je letjelica pala.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

Cvrtila je kazao kako je komunikacija vrha vlasti o padu letjelica bila neprimjerena te da je fragmentirana komunikacija gdje je svatko komunicirao o stvarima koje jako malo zna dovela do uznemirivanja javnosti.

“U ovakvim situacijama je puno bolje da se prepusti stvar istrazi gdje bi dobili određene odgovore. Odgovor tko ju je poslao nećemo dobiti i time se istraga neće baviti, ali ono što bi istraga trebalo pokazati je je li bilo eksploziva ili ne, je li bila naoružana ili ne. Vlast koja radi istragu tvrdi nije bila, stručnjaci upozoravaju da takav tip letjelice nije naoružan jer ima funkciju prikupljanja podataka. Dobro je rečeno, ovo je malo osvijestilo NATO da ipak nismo izolirani od ukrajinskog rata i da iz tog prostora može doletjeti nešto ovakvo, ali i u budućnosti nešto drugo.

NATO mijenja protokole zbog ovog incidenta, a Cvrtila kaže da se bez obzira na to pad letjelice ponovno može dogoditi.

“Protokol se mijenja u smislu da će ono što vide na radaru upozoravati. postavlja se pitanje tko će reagirati. Čuli smo u Rumunjskoj je bio par minuta, u Mađarskoj 40 minuta, mogli su dignuti zrakoplove koji bi mogli oboriti letjelicu da je identificirana kao ugrožavajuća. Hrvatska nije mogla reagirati u 7 minuta. Sada nije samo pitanje da će radari nešto raditi, nego imamo li mogućnosti uz takve radare nešto srušiti prije nego što padne na naseljeno mjesto. Nažalost ne”, kazao je.

Komentirao je i ponašanje premijera i predsjednika u čitavom slučaju.

“To je slučaj kad su iskoristili situaciju gdje jedan drugome šalju bodljice, a to dodatno zbunjuje javnost. Ovo je ozbiljan incident. U ovakvim situacijama bi vladajuće strukture trebale imati jedinstvenu komunikaciju prema javnosti, koja umiruje, a ne uznemiruje. Kad imate svađe i neka pretjerivanja onda to dodatno uznemiri javnost, a to nije funkcija vlasti da uznemiruje već da daje odgovore na pitanja koju javnost traži”, kazao je Cvrtila.

Kazao je i da je nabava protuzračne obrane, koja je Hrvatskoj očito potrebna, dugotrajan proces.

“Možemo nešto imati za dvije godine. Imat ćemo zrakoplove ali to nije dovoljno. Moramo imati protuzračne i proturaketne sustave jer se radilo o letjelici koja više liči na raketu nego zrakoplov. To pokazuje da smo zanemarivali bitnu komponentu zaštite zračnog prostora, ne samo sa stalnim odgađanjem novih zrakoplova nego s odgađanjem protuzračnih sustava. Mogli smo ih puno prije nabaviti, značajno su jeftiniji od zrakoplova. Fokusirali smo se na zrakoplove, a to je samo dio priče”, kazao je Cvrtila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari