SKUPO TRŽIŠTE

Serum protiv zmijskog otrova doseže vrtloglave cijene! Imamo li ga uopće dovoljno?

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Otkako ga ne proizvode u Imunološkom zavodu, moramo ga uvoziti. Cijena ove godine doseže vrtoglavih 18.000 kuna

Toplo vrijeme i početak turističke sezone ponovo u fokus dovodi pitanje opasnosti od zmijskog ugriza. Od kako je u zagrebačkom Imunološkom zavodu uništena respektabilna proizvodnja, stručnjaci tvrde kako je nabavka najkvalitetnije europskog seruma sve teža i skuplja.

Dok ga je proizvodi Imunološki, cijena mu je kao najkvalitetnijem bila 200 do 300 kuna, da bi 2019. za onaj iz uvoza plaćali 700 kuna, a 2020. godine već 17.000 kuna! Trenutačno cijena seruma iznosi nevjerojatnih 18.000 kuna po dozi, ali je serum i po toj cijeni teško naći, piše Dubrovački vjesnik.

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan priznaje kako je posljednjih nekoliko godina prisutan problem seruma protiv zmijskog otrova: ”Seruma na našem tržištu nema, a i ono što ima izuzetno je skupo. Stoga smo sad u postupku traženja seruma po povoljnoj cijeni, ali nisam siguran da ćemo to uspjeti nabaviti do početka ili uopće tijekom turističke sezone!”

”Čak ni prošlih godina serum nismo uspjeli nabaviti jer je na tržištu veliki nedostatak seruma, a i previsoke su mu cijene”, naglašava Bazdan.

Problem nedostatka serum protiv zmijskog otrova stoga ovih dana posebno zabrinjava Dalmatince, a nedavno je Dalmacija Danas izvjestila o tome kako je u mjestu Milešina u Dalmatinskoj zagori pas došao preblizu poskoku, koji ga je ugrizao.

Što se tiče dubrovačkog područja, Bazdan kaže: ”I lani smo bili u kontaktu s našom Općom bolnicom te mislim da oni imaju manju zalihu koju će, kad je potroše, vjerojatno obnoviti i nabaviti nove doze”.

Iz Opće bolnica Dubrovnik su rekli kako na zalihi imaju četiri antiviperina seruma, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari