ŠIŠAJU NAS KAO OVCE

Hrvatska među najskupljim zemljama svijeta po cijenama goriva: Evo koliko košta kod susjeda

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Sloveniji su cijene ograničene na 12, 12,50 kuna, u Srbiji na 11 do 13, a u BiH ograničenja nema, iako je cijena trenutno oko 12 kuna

Trenutno se cijene goriva na hrvatskim benzinskim postaja kreću od 13,14 kuna, koliko je potrebno izdvojiti za litru dizela, do 13,86 kuna, koliko košta litra benzina. Premium goriva su, naravno, skuplja, a autoplin nešto jeftiniji.

Stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju da bi cijena goriva mogla skočiti i do 20 kuna, a u četvrtak je stigla neslužbena najava kako bi od utorka litra dizela mogla poskupjeti za 90 lipa, a litra benzina za 70 lipa. Stoga je N1 provjerio kakva je situacija u susjedstvu.

Ograničene cijene u Sloveniji i Srbiji

Reporterka Iva Lačan iz Ljubljane tvrdi da u Sloveniji litra benzina stoji 1,56 eura (oko 12 kuna), a dizela 1,66 eura (12,50 kuna). “Radi se o reguliranim cijenama, neregulirana cijena bila bi više od dva eura.

Ove cijene su takve jer slovenska vlada regulira cijene goriva od 11. svibnja i to traje tri mjeseca. Radi se o umjetnom sniženju cijena nakon drastičnog skoka. Zbog pritisaka poslodavaca i građana uvedena je druga regulacija, a zbog toga probleme imaju trgovci”, tvrdi Lačan.

Dimitrije Đurić iz Beograda dodaje da je i tamošnja vlada ograničila cijene goriva. “Vlada Srbije je trajnu uredbu o ograničenju cijena u ožujku produžila do kraja lipnja ove godine. Maksimalna cijena dizela je 203 dinara (13 kuna), a benzina 157 dinara (10,70 kuna). Vlada traži ograničenje cijena naftnih derivata, tržište je nestabilno, Vlada navodi da je uredba zbog očuvanja standarda”, izvijestio je Đurić.

U BiH se šale, ali u cijene ne diraju

Aleksandra Tolj iz Sarajeva otkrila je i mišljenje građana o cijenama goriva i istaknula da tamošnja vlast ne poduzima nikakve mjere. “Postoji šala u BiH: ‘Ne zanima me kolike su cijene, ja sipam za pet eura’.

Danas se za 10 konvertibilnih maraka malo može nasuti. Jutros na pumpama najskuplje su cijene dizela čija je litra prešla 1,60 eura (oko 12 kuna). Cijene rastu, a ne postoji nikakav odgovor države i neizvjesno je kako će se u narednom periodu situacija odvijati. Inicijativa u parlamentu za sniženje cijena nije prošla. Zabrinjava građane ova situacija, rastu cijene svih osnovnih namirnica. Litra ulja je oko tri eura (22,50 kuna), šećer oko euro (7,50 kuna), sol pola eura (3,75 kuna), sve je poskupjelo”, poručila je reporterka.

Hrvatska među najskupljim zemljama

Prema podacima  GlobalPetrolPRices.com, koji se obnavljaju na tjednoj razini, Hrvatska je po svojim cijenama litre benzina među najskupljim zemljama na svijetu. Pritom valja primijetiti da je među 30 zemalja u svijetu s najskupljim benzinom njih čak 24 iz Europe.

Iz tablice je vidljivo da ljudi diljem svijeta gorivo plaćaju po jako različitim cijenama. Cijene su izražene u eurima na dan 30. svibnja, a na popisu se nalaze gotovo sve zemlje svijeta, piše Net.hr.

Izvor: GlobalPetrolPrices.com (cijene goriva 30.5.2022.)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari