RAZGOVARALI SMO S KESTENJARIMA

Video | Simbol su jeseni, a vrlo su zdravi. Jeste li znali da žene čine 70 posto ljubitelja kestena?

Pucketanje kestena na vrućoj peći, jedinstven prizor, miris i toplina. Privlačili su Mirsada još kao dječaka.

“Kad sam išao iz škole onda sam silazio s tramvaja i dolazio pomagati djedi”, govori kestenjar Mirsad Selmani.

Nakon djeda obiteljski posao nastavio je otac, a sada ga preuzimaju složna braća.

Ova obitelj kestene peče godinama, a tajne zanata prenose s koljena na koljeno.

“Najveća tajna je u samoj sirovini, kvaliteta broj jedan. Ovo je jedna posebna vrsta kestena s kojom mi godinama radimo”, objašnjava Sinap Selmani, kestenjar.

No važna je i peć na kojoj se kesten peče, kao i ugalj koji mora biti od tvrdog drveta. A tu su i male bitne stvari koje se uče godinama rada.

I kada je sve kako treba, onda su tu i kupci. Osjeti se kriza i kupuje se manje nego prošlih godina, ali oni koji vole kestene su tu. Posebno na Svi svete.

“Na dan Svih svetih tradicija je u Slavoniji da ljudi jedu kestene”, kaže Sinap.

“Osječani su ljudi koji vole kestenje i uživaju u tim jesenskim delicijama”, tvrdi Mirsad.

“Fino je, neka u jesen imamo kestenje. Volim kestenje – uživam”, poručuje Karmela Škaro iz Osijeka.

“Ja sam redovita ovdje kod susjeda, mogu potvrditi, da”, kaže Branka Vuković.

“Kad u redu vidite mušku osobu da stoji on većinom kupuje za ženu je l’ muškarci su malo lijeni za čišćenje i to sam primijetio da su 70 posto žene ljubitelji kestena”, poručuje Mirsad.

Stajanje u redu kod kestenjara zbog drage osobe, može nam se višestruko isplatiti. Jer uz vruće kestene, uvijek idu i tople riječi i osmjesi. Idealno za zagrijavanje hladne jesenske večeri, prenosi RTL.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari