TAKO TO RADE 'ZNALCI'

Sin HDZ-ovca (24) u ‘poslu iz snova’ s državom nabavljao covid testove. Sada vozi bijesnu jurilicu

Foto: Matija Habljak/Pixsell

Mladi Mihalić do 2020. godine sa svojom tvrtkom Buryen nije ostvarivao neku značajniju zaradu, no sve se promijenilo kad je s državom dogovorio unosne poslove s uvozom medicinske opreme

Filip Mihalić (24), sin bivšeg HDZ-ovog zastupnika i mladi poduzetnik, obogatio se u pandemiji na poslu s državom i nabavom covid testova, a nikome nije smetalo što je netom prije osuđen zbog krivotvorenja novca. Kasnije je, tvrdi 24 sata, krivotvorio i covid testove zbog čega se našao na meti istražitelja PNUSKOK-a.

Mladi Mihalić do 2020. godine sa svojom tvrtkom Buryen nije ostvarivao neku značajniju zaradu, no sve se promijenilo kad je s državom dogovorio unosne poslove s uvozom medicinske opreme, među njima i s uvozom covid testova. Spomenute 2020. godine Mihalićeva tvrtka završava s 442.000 eura prihoda, a sljedeću s čak 3,47 milijuna eura prihoda.

Nova nada hrvatskog poduzetništva znala se nagraditi za svoj uspjeh. Naime, nabavio si je luksuzni Lamborghini Huracan koji može vrijediti najmanje 350.000 eura. Pišu 24 sata da je njime navodno prebio poslovni dug upravo u poslu s testovima. Na TikToku se još mogu naći snimke mladića u ekstravagantnoj jurilici s registarskim oznakama koje nose njegove inicijale.

Krivotvorio i testove?

Podsjetimo, nakon što je sklopio posao s državom, Mihalić je preko svoje tvrtke Buryen najprije odlučio uvoziti originalne testove za koronu od licenciranog proizvođača, kineske tvrtke Xiamen Boson Biotech. Roba je dopremana avionima iz Kine, a zatim distribuirana u Hrvatskoj.

No kako su otkrili bivši Mihalićevi suradnici, nakon što su ti originalni kineski testovi prošli validaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, napravljenu na 72 uzorka, u drugoj polovici 2022. naizgled isti testovi, u gotovo identičnom pakiranju, do Hrvatske više ne stižu iz Kine nego iz krajnje opskurne tvornice u Turskoj.

24 sata posjeduju materijale koji upućuju na to da većina sadržaja iz kutije s antigenskim testom koje Mihalić uvozi od druge polovice 2022. nije pakirana niti proizvedena u originalnoj tvornici u Kini nego u Istanbulu te jednom varaždinskom skladištu. Čini se da je mladom Varaždincu najveći problem bila proizvodnja odgovarajućeg štapića za testiranje, pa je on u Mihalićevu testnom kompletu zapravo jedini iz Kine.

Dijelovi dvojbenog podrijetla stizali su u Hrvatsku iz Turske i prepakiravali su ih u Varaždinu, o čemu su također posvjedočili upućeni, a kolege s 24sata su također imali uvid u pisane tragove podrijetla pošiljki.

Bio i osuđen

Prije nego što je potpisao bogat ugovor s državom, Mihalić je bio osuđen zbog krivotvorenja novca. Varaždinski sud je novinarima 24 sata potvrdio kako je proveden kazneni postupak protiv okrivljenog Mihalića zbog kaznenog djela krivotvorenja, krivotvorenjem novca u produljenom trajanju, iz članka 274. stavak 1. u svezi članka 52. KZ/11., te je istom ovosudnom presudom od 11. veljače 2020. izrečen pridržaj izricanja maloljetničkog zatvora u trajanju od godinu dana.

Prema zakonu, sud može presudom izreći da je maloljetnik kriv za kazneno djelo i istodobno pridržati izricanje kazne maloljetničkog zatvora kad smatra da se izricanjem krivnje i prijetnjom naknadnog izricanja kazne može počinitelja odvratiti od daljnjih kaznenih djela. Ukratko, Filip je proglašen krivim, ali nije morao ići u zatvor, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari