RAST SIROMAŠTVA

Siromaštvo raste a Hrvati prodaju sve što imaju kako bi preživjeli: ”Ostali su nam samo vjenčani prstenovi…”

Photo: Ilustracija/Goran Kovacic/PIXSELL

Kolika je vrijednost zlata najbolje se pokazuje u kriznim vremenima kao sada kada sve više građana prodaje zadnje komade obiteljskog nakita zbog teške situacije.

Jedna Splićanka ispričala je za Slobodnu Dalmaciju kako su bili primorani prodati većinu toga jer suprug i ona nemaju plaće s kojima mogu podmiriti sve troškove za svoju četveročlanu obitelj, a djecu treba školovati.

Novca nikad dovoljno iako se ne razbacuju i žive skromno. “Zadržali smo samo vere. Sve drugo što smo imali prodali smo proteklih godina, sve za plaćanje računa”, rekla je, prenosi Net.hr

Rast ekstremnog siromaštva

Iz Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) upozorili su da je Svjetska banka još početkom listopada 2020. godine procijenila kako će COVID-19 prouzročiti daljnji rast ekstremnog siromaštva tijekom 2020. godine i to za novih između 88 i 115 milijuna ljudi. U priopćenju koje potpisuje Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, odgovorio je kakvo je stanje i u Hrvatskoj.

“Hrvatsku je zbog teškog ili nemogućeg življenja u njoj u posljednjih desetak godina, prema procjenama, u potrazi za boljim životom napustilo gotovo 10 posto stanovnika, od kojih je većina mladih, visokoobrazovanih i u produktivnoj dobi. Bolest COVID-19 je, unatoč vladinim mjerama potpore, dodatno pogoršala ionako teško stanje u zemlji”, istaknuto je.

Prilika za zaradu

Mnogi građani Hrvatske su u takvim prilikama bili su primorani riješavati se predmeta poput prstena, naušnica, ogrlica, narukvica itd., jer zlato se može brzo unovčiti. Osim nakita, otkupljuje se i zubno zlato, satovi, zlatnici, medalje.

Rastao je broj tvrtki i njihovih poslovnica koje otkupljuju zlato, a nerijetko je otkup omogućen i poštom. Pri izboru trgovaca, nužno bi bilo pogledati sve uvjete svakoga od njih kako bi se postigla realnija cijena otkupa.

U prvim godinama nakon financijske krize 2008. godine u takve tvrtke dolazili su najviše ljudi koji su prodajući zlatni nakit riješavali svoje egzistencijalne probleme, no primjetno je da u nekim razdobljima, kad cijena zlata raste, dolaze i oni koji u tome trenutku vide priliku za neku zaradu, pogotovo ako taj nakit više ne nose.

Cijena zlata oscilira, ali u dugoročnom razdoblju pokazuje stalan rast. Prema dostupnim podacima, zadnja cijena kod otkupa zlata 585 (14kt) na razini je 170 kuna po gramu, piše Slobodna Dalmacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari