BORBA S KORONAVIRUSOM

U ponedjeljak kreće novo popuštanje mjera – otkriveno što se sve otvara!

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

U sljedeći ponedjeljak gotovo sigurno se ide u popuštanje mjera zatvaranja te bi se trebale otvoriti terase, dijelovi sportskih aktivnosti i sajmovi na otvorenom

Popuštanje mjera 1. ožujka može spriječiti samo drastično pogoršanje situacije, tj. značajan skok broja novozaraženih koronavirusom, posebno u odnosu na broj testiranih. U tijeku su razgovori u Stožeru o detaljima mjera, a sve bi trebalo biti definirano u srijedu, doznaje Index. Popuštanje bi trebalo biti objavljeno na sjednici vlade u četvrtak, prenosi Net.hr

Sljedećeg ponedjeljka zasigurno će se otvoriti terase kafića i restorana. Zatvoreni dijelovi terasa i restorana sigurno će ostati zatvoreni. Gosti vjerojatno neće smjeti ulaziti u unutrašnjost kafića i restorana, osim možda zbog korištenja toaleta. Na otvaranje terasa odlučili su se jer je riječ o otvorenom prostoru, što smatraju značajno manje rizičnim od zatvorenih prostora.

Otvaranje sporta

Sigurno je i da će od 1. ožujka biti popuštanja u segmentu sporta. Najizvjesnije je da će se otvoriti sport u zatvorenom za djecu, ali otvaranja bi trebalo biti i za ostali sport na otvorenom. Ipak, prema Indexovim informacijama, sport u zatvorenom se neće potpuno otvoriti.

Upitno je u kojoj će se mjeri otvoriti sportski klubovi. Riječ je o aktivnostima u zatvorenom prostoru, koji Stožer i dalje smatra velikim rizikom, i sve više prevladava mišljenje kako bi tu popuštanje trebalo biti oprezno.

Otvaranje sajmova

Izvjesno je i otvaranje sajmova na otvorenom, ali moguće bez ugostiteljskih sadržaja. Uvjeti otvaranja sajmova također će se definirati u utorak i srijedu. Stožer očekuje pojašnjenja od organizatora sajmova i ministarstva, nakon čega će se dogovoriti pod kojim bi se uvjetima otvorili sajmovi.

Moguće korekcije

Dopušteni broj ljudi na raznim okupljanjima ne bi se trebao značajnije mijenjati, moguće su tek manje korekcije. Moguće je da ograničenje okupljanja osoba iz više od dvaju kućanstava od zabrane postane preporuka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari