SJAJNA PONUDA: Vlada odlučila pomoći majkama poduzetnicama – plaćat će im vrtiće i dadilje!

Dame obratite pozornost. Država će vam pokriti troškove dadiljanja ili vrtića. U čemu je caka? U tome da morate biti poduzetnica

Žene, majke, poduzetnice, odnosno – Ivana će tek postati majka, ali poduzetnica već itekako je od jeseni – kad je pokrenula obrt za šišanje pasa. No, ubrzo potom ostala je u drugom stanju.

“Nije bilo planirano, ali što je tu je, hehe”, smije se vlasnica obrta za šišanje pasa Ivana Marković Martinović.

Ali sad dobro planira kako će jednog dana kombinirati posao i brigu o bebaču. Pa će se za mjeru prema kojoj će joj država pokriti troškove vrtića ili dadilje sigurno javiti.

“U financijskom smislu bi bilo odlično, a s druge strane da imamo tu mogućnost da nam se olakša”, priznaje Ivana.

Olakšat će puno i drugoj Ivani, frizerki – majci 5-mjesečne Sare. Trenutno je na porodiljnom.

Mogu se javiti sve vlasnice tvrtki, mogu biti i suvlasnice, no bitno je da imaju većinski udio tj. 51 posto vlasništva, jednako vrijedi i za jednostavne tvrtke – kao i za obrte.

“Caka nema, sve one koje budu imale dobre poslovne planove i budu udovoljavale uvjetima natječaja vjerujem da će moći dobiti sredstva”, kaže pomoćnica ministra poduzetništva Ana Mandac.

Ako i nemaju poslovni plan i misle da će ih skupo doći izrada jednog – nema brige uvjeravaju u ministarstvu jer uz to što im država pokriva troškove čuvanja djece i troškove opremanja poslovnih prostora pokriva im i troškove izrade poslovnog plana.

Bilo je toga i prije – ali kroz druge programe, ne pod zajedničkim nazivom – žene poduzetnice.

“To nije ništa novo. Te troškove i te potpore smo priznavali i proteklih godina, tako da je moj stav da je nepotrebno raditi poseban program, nego se upravo treba dodatnim bodovanjem podupirati žene poduzetnice”, poručuje pak bivši ministar poduzetništva Gordan Maras.

“Ministar Maras je imao svoje vrijeme i imao je svoje trajanje. Ja mislim da mi činimo pravu stvar”, tvrdi Ana Mandac.

Stvar nije prava, bez obzira gurala ju SDP-ova ili HDZ-ova garnitura, ako za nju nitko ne sazna. A baš male poduzetnice nisu toliko sklone potražiti što im se nudi.

“Manje su umrežene i manje su sklone tražiti ono što im je omogućen tako da to zaista treba raditi na jedan vrlo pristupačan i otvoren način”, smatra Ivana Marković Martinović.

Baš zato, u ministarstvu pozivaju sve zainteresirane da im se čim prije jave na ovaj broj telefona (01/ 6106-567) kako bi im pomogli s papirologijom i prijavom jer osigurano je 30 milijuna kuna iz EU fondova za ovu mjeru – a natječaj će se raspisati do kraja lipnja – do tada valja biti spreman.
Ivan Skorin/Siniša Pašić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari