POBIJEDILI VIRUS

Sjajne vijesti iz Južne Koreje! Novo liječenje uspješno, dvije osobe ozdravile

Photo: Ilustracija (Emica Elvedji/PIXSELL)

Potrebna su opsežnija klinička testiranja kako bi se dokazala učinkovitost plazme

Dvoje Južnokorejaca starije dobi, oboljelo od koronavirusa, oporavilo se od teške upale pluća pošto su liječeni plazmom pacijenata koji su ozdravili od tog virusa, objavili su znanstvenici.

Znanstvenici su utvrdili da je pacijente oboljele od covida-19 moguće liječiti plazmom pacijenata koji su svladali tu bolest, a koja sadrži potencijalno korisna antitijela.

Terapija plazmom mogla bi biti „alternativo liječenje za pacijente u kritičnom stanju koji ne reagiraju dobro na antivirusne lijekove”, rekao je Choi Jun-yong, liječnik u bolnici Severance u Seulu, gdje se dvoje oboljelih nalazi na liječenju.

No potrebna su opsežnija klinička testiranja kako bi se dokazalo njezinu učinkovitost, dodao je.

Jedan oboljeli je 71-godišnji muškarac čije se stanje poboljšalo nakon što je dobio antitijela od izliječenog pacijenta u dobi od dvadesetak godina, sa steroidima.

Zdravstveno stanje druge pacijentice, 67-godišnje žene, nije se u početku poboljšalo uzimanjem lijekova, točnije lijekova protiv malarije, i terapijom kisikom.

Kwon Jun-wook, iz Centra za kontrolu bolesti u Seulu, ocijenio je da je liječenje plazmom “važno”, s obzirom na to da za sada ne postoje lijekovi niti cjepivo protiv covida-19.

Terapija plazmom već je pokazala svoju učinkovitost, tijekom pokusnog liječenja malih razmjera od drugih zaraznih bolesti kao što su ebola i SARS.

U pariškim bolnicama upravo se provodi istraživanje na 60 oboljelih. Pokusi se provode i u SAD-u i Kini.

Pandemija novog koronavirusa, koji uzrokuje respiratornu bolest covid-19, odnijela je od izbijanja u Kini u prosincu gotovo 75.000 ljudskih života u svijetu. (h)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari