SKANDAL U BASOVIZZI: Predsjednik EU parlamenta: Živjele talijanska Istra, Rijeka i Dalmacija!

Predsjednik Europskog parlamenta, Antonio Tajani, govorio je na ceremoniji u Basovizzi, na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja

Rano ujutro na svom Twitteru je objavio kako osjeća moralnu dužnost, s trobojnicom u srcu, da dođe na komemoraciju na Dan sjećanja za žrtve za vrijeme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, prenosi Index.hr.

Na Facebooku je u isto vrijeme objavio video postavljanja vijenaca u Monrupuinu.

“Odajemo počast palim žrtvama, žrtvama mržnje prema Talijanima. Ubijenim od strane onih koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijenima jer nisu htjeli spustiti našu trobojnicu”, objavio je.

Kaže da će u Europskom parlamentu podsjetiti na tragediju oko Trsta

Kada je stigao u Basovizzu, Tajani je na komemoraciji održao govor u kojemu je rekao kako Trst simbolizira nacionalni identitet Talijana.

Dodao je kako su ljudi Trsta bili puni života u razdoblju nakon rata iako su puno patili te iako su bili prisiljeni da napuste područje na kojemu su živjeli.

“Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi pobijedili i stoga danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspjeli smo izbjeći da se zauvijek ugasi svjetlo nad događajima u Trstu. Ovdje smo kako bismo odali počast palima, kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna”, rekao je.

“Kao Talijan, kao domoljub, kao predsjednik Europskog parlamenta, napravit ću sve u mojoj moći kako bi osigurao da Bruxelles ne prestane rasvjetljavati ono što se dogodilo u ovom dijelu Italije. Tijekom sljedećeg zasjedanja Europskog parlamenta podsjetit ću na tragediju ovim krajevima i u Foibi Bassovizza, tako da znaju što se ovdje događalo”, dodao je.

“Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine”, rekao je.

Slovenija odmah reagirala

Slovenska zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon odmah je reagirala na govor te je poslala pismo predsjedniku Europskog parlameta, donosi Index.

U pismu upozorava na upotrebu jezika povijesnog revizionizma i napominje da si ga Antonio Tajani kao predsjednik EP-a nikada ne bi smio dopustiti.

“Nedopustivo je da si predsjednik Europskog parlamenta, koji je svoju kampanju gradio na sloganu “Predsjednik svih državljana EU”, dopusti iskrivljavanje povijesti i nepoštivanje svih njezinih aspekata. Žalosti me da je u očima predsjednika Tajanija potreba za naglašavanjem talijanskog patriotizma veća i važnija od povijesnih činjenica. S obzirom na to da je predsjednik dokazao nepoznavanje povijesti u pismu ga želim podsjetiti na Izvještaj slovensko-talijanske povijesno-kulturne komisije iz 2000. godine”, napisala je slovenska eurozastupnica.

Očekuje se i oštra reakcija hrvatskih državnih organa.

https://www.facebook.com/antonio.tajani/videos/2049353612024292/

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views