“SRAMOTNO” Žestoke reakcije na Tajanijeve izjave o talijanskoj Istri i Dalmaciji; Plenković: “Nisam to očekivao”

Foto: Pixsell

Osude stižu iz Hrvatske, ali i Slovenije: ‘Nije prvi put da se u susjednoj Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze’

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani svoj govor u povodu Dana sjećanja u talijanskom Basovizzzu završio je riječima “živio Trst, živjela talijanska Istra i živjela talijanska Dalmacija”. (OVDJE)

Kako se moglo i očekivati, uslijedile su burne reakcije i u Hrvatskoj, ali i iz Slovenije.

Premijer Andrej Plenković komentirao je izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija koji je na ceremoniji povodom obilježavanja Dana sjećanja u talijanskoj Bazovici svoj govor završio riječima “Živjela talijanska Istra” i “Živjela talijanska Dalmacija”.

“Najoštrije osuđujem i odbacujem njegovu izjavu koja je određenim elemntima ima natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma. Vlada i HDZ se tome najoštrije protive. Razgovarao sam s Tajanijem danas, kazao sam mu da smo bili nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimjerena i tražimo pojašnjenje izjave. Očekujem da će se to tijekom dana dogoditi. Hrvatska Vlada i HDZ će se snažno protiviti bilo kakvim izjavam koje bi mogle imati teritorijalne pretenzije i ići prema revizionističkim elementima”, kazao je premijer.

Na pitanje kakvo je sada premijerovo prijateljstvo s Tajanijem obzirom da je pomogao HDZ-u u kampanji, Plenković je kazao kako ovakvu izjavu od njega nije očekivao.

“Imali smo kvalitetan odnos do sada u svim mogućim situacijama suradnje. Koliko ga poznam, a poznamo se dobro zadnjih 6 godina, nikada dosada ni najmanje indicija ovakvog stava nisam čuo, niti se dao naslutiti. Ne želim ga opravdavati. Važno da me tu razumijete.

Očito s njihove strane kontekstualizirajući događaj na kojem se to dogodilo u Bazovici, gdje su nasljednjici ljudi koji su otišli s teritorija RH, misli na Istru i Dalmaciju, ali i potomci onih koji su živote skončali u fojbama, on se obraćao toj publici ali to ne ekskulpira od izjava koje su apsolutno neprihvatljive i to smo mu dali do znanja”, poručio je premijer.

Osuda hrvatskih europarlamentaraca

“Najoštrije osuđujem govor Tajanija u kojemu pozdravlja “talijansku Istru i Dalmaciju”. Te dvije hrvatske regije dobro znaju što je talijanski teror. Ovom prilikom upoznat ću kolege sa strahotama koje su Hrvati Istre i Dalmacije proživljavali pod talijanskom vlašću”, napisala je europarlamentarka Ruža Tomašić.

https://twitter.com/RuzaTomasic/status/1094955190040625152?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1094955190040625152&ref_url=https%3A%2F%2Fvijesti.rtl.hr%2Fnovosti%2Fhrvatska%2F3337569%2Fzestoke-reakcije-na-tajanijeve-izjave-o-talijanskoj-istri-i-dalmaciji-sramotno-za-predsjednika-ep-a%2F

Najavila je i prosvjedno pismo, a ponašanje predsjednika EP-a ocijenila je nedopustivim uz napomenu: Neće to proći tek tako.

SDP je, također, osudio ovu izjavu. “Oštro osuđujemo izjavu gosp. Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša”, napisali su na Twitteru.

O ovoj temi na Twitteru se oglasila i HDZ-ova Dubravka Šuica:

“Dobro se sjeća narod Istre i Dalmacije kakav je bio talijanski teror. Razumijem da narod komemorira svoje mrtve, ali govoriti o talijanskoj Istri i Dalmaciji predstavlja relikt jednog drugog vremena.”

Krstičević: ‘Osuđujem takvu retoriku’

Reagirao je i ministar obrane Damir Krstičević:

“Hrvatska je samostalna i suverena država, Istra i Dalmacija su hrvatske regije s dugom poviješću i izjave talijanskog predsjednika EU parlamenta smatram neprimjerenima i osuđujem takvu retoriku”, poručio je Krstičević.

Pahor pisao talijanskom predsjedniku zbog izjava Salvinija i Tajanija

Slovenski predsjednik Borut Pahor pisao je u ponedjeljak talijanskom predsjedniku Sergiu Mattarelli u vezi s provokativnim izjavama potpredsjednika talijanske vlade Mattea Salvinija i predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na obilježavanju sjećanja na žrtve fojbi u nedjelju u Basovizzi kod Trsta.

Pahor je u pismu izrazio duboku zabrinutost izjavama koje su u Sloveniji većinom označene nečuvenim slučajem povijesnog revizionizma, te naveo da nije prvi put da se u susjednoj Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze, objavili su slovenski mediji.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=9C7fZxybD9g

Izjave Tajanija i Salvinija osudilo je i slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako navodi ministarstvo u izjavi, pijetet prema žrtvama totalitarizama te tragičnog razdoblja rata i poraća kao i sjećanje na te događaje su “civilizacijski čin” i načelo na kojemu se temelji i Europska unija, ali ih se ne smije politički koristiti i njima manipulirati.

“Zato jučerašnji pokušaji jednostrane i selektivne interpretacije povijesnih događaja u pograničnom prostoru nisu u duhu tih vrijednosti. Dodatnu zabrinutost potiču zato izjave usmjerene na povijesni revizionizam, što je u suprotnosti s načelima europskog poretka koji je određen Helsinškom završnom poveljom o sigurnosti i suradnji u Europi”, stoji u priopćenju ministarstva.

“U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovesnske nacije”, komentirao je slovenski premijer Marin Šarec na Twitteru.

Kandidatkinje HNS-a za EU izbore, predsjednica HNS-a Pula Kristina Bulešić i potpredsjednica Središnjeg odbora HNS-a i dogradonačelnica Trogira Ruža Kovačević Bilić, osudile su govor predsjednika Europskog Parlamenta Antonija Tajanija.

Kovačević Bilić i Bulešić već pripremaju pismo Europskoj pučkoj stranci od koje, kao i od hrvatskih zastupnika u toj grupaciji, očekuju reakciju na nedopustivu izjavu „Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija.“

„Najoštrije osuđujem povijesni revizionizam predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija. Žalosti me činjenica da iredentističke ideje dolaze od osobe koja predsjeda Europskim parlamentom, institucijom koja predstavlja različite narode i kulture Europske unije, ali i jedinstvo ideje borbe svih Europljana protiv fašizma koji je nanio toliko zla, ne samo Istri i Dalmaciji, već i cijeloj Europi. Očekujem osudu i prosvjednu notu naše Vlade“, rekla je Bulešić.

Da je ovakva retorika nedopustiva smatra i dogradonačelnica Trogira Kovačević Bilić.

„Neprihvatljivo je da retorika radikalne desnice dolazi od predsjednika Europskog parlamenta. Ovo je sramotna izjava za sve koji žive u hrvatskim regijama Istri i Dalmaciji. Živjele Istra i Dalmacija!“, rekla je Kovačević Bilić.

Pejčinović-Burić: Tajanijeva izjava je neprihvatljiv revizionizam

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić osudila je u ponedjelja izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija istaknuvši da se radi o neprihvatljivom revizionizmu posebice kada dolazi od visokog dužnosnika koji predstavlja EP, jednu od institucija EU koja je nastala upravo na tome da se u Europi više nikada ne pojavi rat.

“Držimo potpuno neprimjerenim da takve izjave dolaze od bilo koga, posebno ne od predsjednika EP-a”, rekla je. Burić je, na novinarski upit traži li to neku oštriju sankciju EU-a ili Hrvatske, odgovorila kako je sada na EP-u da se o tome očituje. “O tome što ćemo napraviti ćemo vidjeti. U svakom slučaju revizionizam kakav smo čuli u dijelovima govora je svakako neprihvatljiv”, kazala je.

Smatra kako nije dobro da se to događa, posebice u ozračju priprema za nove izbore za EP. Naglasila je da slanje takvih poruka ide u korist onima koji žele Europu drukčiju nego se gradi cijelo vrijeme u EU. “Dakle, nije na tragu pomirbe, suživota i svih civilizacijskih vrijednosti na kojima je sagrađena EU”, rekla je Pejčinović-Burić.

Vijesti.hr
Foto: Alberto Lo Bianco/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari