BJANKO ZADUŽNICE

Video | Škole posegnule za ovrhama jer obroke ne mogu platiti svi roditelji. Traže se rješenja

Na meniju za ručak varivo od mahuna s purećim mesom i domaći kolač. Da bi 400 učenika dobro jelo u ovoj školi zadužena je kuharica Mirjana.

“Oni imaju svoje želje, a ja im ih pokušam ispuniti. S obzirom da je sve poskupilo jako je teško složit kvalitetan i dobar obrok za djecu”, rekla je kuharica OŠ Milana Langa u Bregani, Mirjana Bencalić.

Zbog rasta cijena namirnica i energenata morali su podići cijene, školski obrok lani je koštao 7, a sada 10,5 kuna.

I ovoj školi neki roditelji kasne s plaćanjem po nekoliko mjeseci, a ukupna dugovanja dosegnu i 10 tisuća kuna na godinu. Nakon dvije opomene trebala bi uslijediti ovrha, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

“Dogovaramo se na koji način bi oni to otplaćivali, pa recimo dugovanje od tisuću kuna ide kroz neke mjesečne otplate. Idemo u tom smjeru da kad vide opomene zovemo ih i radimo sve da bi izbjegli ono neželjeno, a to su ovrhe”, rekao je ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani, Igor Matijašić.

Prema istraživanju ‘Inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok’ 15 posto škola moralo je posegnuti za ovrhama. Poručuju, to je alarmantno upozorenje.

“Svako treće dijete u Hrvatskoj je u riziku od siromaštva. Tražimo univerzalni pristup školskoj prehrani, za svu djecu bez obzira na materijalni status. Da im to omogući država”, kazala je Olja Družić Ljubotina iz Inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok.

Zbog dugovanja, škola u Zadru uvela je bjanko zadužnice na 5,000 kuna. Ustavni stručnjak poručuje – osnovno obrazovanje je obvezno i besplatno te svima treba biti dostupno pod jednakim uvjetima.

“To je odnos prema djeci koji je u potpunoj suprotnosti s Ustavom. Nije jasno kako su došli do tog iznosa, koja je cijena obroka i zašto se roditeljima slabijeg imovinskog statusa stvara dodatan trošak koji moraju podmiriti da bi djeca mogla konzumirati obroke”, rekao je Mato Palić.

“Nemamo mehanizme to zabraniti jer u ingerenciji je lokalne uprave da odredi kako će funkcionirati prehrana u školama”, kaže glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, Božo Pavičin.

Cijena školskog obroka kreće se od 7 do 11 kuna. Čak 35% učenika nema mogućnost prehrane u školi. 102 tisuće učenika plaća punu cijenu obroka, njih 41 tisuća ima djelomičnu subvenciju, a za 62 tisuće učenika školski obrok je besplatan.

Iz ministarstva poručuju jednak standard, za sve učenike bit će moguć nakon izgradnje škola i prelaska na cjelodnevnu nastavu.

“Prioritet je da sva djeca budu zbrinuta da imaju topli obrok, dakle infrastruktura, a nakon toga idemo na to kako i za koga osigurati besplatan obrok”, kaže Pavičin.

Plan je to do 2027. Za mnogu djecu predugo – jer školski obrok za neke je jedini koji imaju u danu, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari