VAL POSKUPLJENJA

Video | Skupo ćemo plaćati i povrće: ‘Sjemenka paradajza bila je 70 lipa, sada je i do 1,20 kuna!’

Bilo u vrtovima, bilo na obiteljskim gospodarstvima, vrijeme je za sadnju povrća. Oni koji će ga kupovati, plaćat će ga 30 posto više nego lani

Na obiteljskom gospodarstvu Bobinac nedaleko od Bjelovara Ivan i njegova majka Lidija imaju pune ruke posla, jer vrijeme je sadnje – poriluka, salate, celera, paprike, pa i rajčice, povrća koje bi ove godine moglo biti skuplje nego ikad dosad, izvještava Matija Mlinarić za RTL.hr.

“Sjemenka nekog paradajza je bila 70 lipa, sad je 1.05 – 1.20 kn. Jedna vrsta koju ja koristim je čak 2.68 kune dok je prošle godine bila malo ispod 2.00 kn. otišlo je dosta gore. Na količinu od 1000 komada to je jako puno”, kaže Ivan Bobinac.

Stoga ni ne čudi da će rajčica, koja se inače prodavala na tržnicama po cijeni od 8 kuna po kilogramu, ove godine koštati 11 ili 12 kuna.

Plodnija godina nego lani

Što se tiče proizvodnje rajčica, prošla je godina bila najlošija u posljednjih 10 godina. Proizvedeno je 26 600 tona, dok je usporedbe radi, godinu ranije proizvedeno 40 000 tona.

Ovih se dana ne radi samo na velikim parcelama i u plastenicima, već i u malim obiteljskim vrtovima. Za građane koji su se tek upustili u povrtlarstvo, evo jednog savjeta – oprezno sa zalijevanjem.

“Zalijevanje mora biti s toplom vodom i kad je vrijeme hladno. Znači ujutro, a ne navečer zalijevat kad je temperatura vrela, kad su i zemlja i zrak vreli. Na to stavite hladnu vodu i biljka će propasti”, rekla je Lidija Bobinac.

U uzgoju povrća puno će pomoći i folije. Spriječit će rast korova, ali i zadržati vlagu koja je biljci toliko potrebna. Folija zadržava vlagu. Ispod je ima. Ako tko nema mogućnosti zalijevanja, u toj foliji ima i vlage. Na umu treba imati i nametnike koji mogu pokvariti urod.

“Treba vodit brigu i o štetnicima. Puževi, rovci, žičnjak, di nema baš zaštite za to, a i malim korisnicima opće se ne isplati da kupe zaštitu jer onda već dolaze do cijene komplet gotov proizvoda”, rekao je Ivan.

A cijena povrća samo će zbog ulaznih troškova biti 30 posto viša nego lani, tako da će i kupnja zdrave hrane uskoro biti novi udarac po džepu, izvještava Matija Mlinarić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari