GDJE JE GRANICA?

U Njemačkoj se obučavaju ukrajinski vojnici: Je li time najveća europska sila već ušla u rat s Rusijom?

Foto: Twitter/ Screenshot

Prije samo nekoliko mjeseci bilo bi nezamislivo da Njemačka šalje oružje zaraćenoj strani, a sada se u europskoj sili obučavaju ukrajinski vojnici što bi se i pravno moglo tumačiti kao sudjelovanje u ratu

U američkim vojnim bazama u Njemačkoj ukrajinski vojnici se obučavaju za korištenje zapadne vojne opreme. Zbog toga se postavljaju mnoga pitanja, između ostalog i hoće li to Njemačku uvući još dublje u rat, pita se DW.

Pressath je miran gradić u istočnoj Bavarskoj: oko 5.000 stanovnika, šumska avanturistička staza, čitav niz dvoraca. Ali odnedavno je ta idila narušena. Povremeno, nakon snažnog praska, zidovi i zemlja se zatresu, piše lokalni novinski portal Nordbayern.de.

Razlog za to krije se u susjedstvu: Pressath je samo 20 kilometara udaljen od centra vojnog poligona Grafenwöhr. S preko 200 kvadratnih kilometara, to je najveći vojni poligon SAD-a u Europi. I tu – barem se tako pretpostavlja – američki instruktori obučavaju ukrajinske vojnike za korištenje topničkog oružja.
Prošlog petka (29.4.) je glasnogovornik američkog Ministarstva obrane John F. Kirby potvrdio da su „SAD počele s obukom ukrajinskih oružanih snaga na ključnim sustavima naoružanja u američkim vojnim objektima u Njemačkoj”.

Pored rada s haubicama, Kirby kaže da je u program uključena i obuka za radarske sustave i oklopna vozila, čija je isporuka nedavno najavljena. Oružane snage SAD-a će „organizirati tu obuku u koordinaciji s vladom Savezne Republike Njemačke i mi smo naravno zahvalni na kontinuiranoj podršci Njemačke”, rekao je glasnogovornik Pentagona. Kirby nije želio ništa reć o lokacijama za obuku u drugim zemljama, osim Njemačke.

Obećanja iz Rammsteina

Potresi u Pressath primjetni su znaci onoga što je prije dva mjeseca njemački kancerlčar Olaf Scholz nazvao „prekretnicom” u njemačkoj politici. To se može videti i po najavama koje je ministrica obrane Christine Lambrecht dala na konferenciji za pomoć Ukrajini koju su prije tjedan dana SAD organizirale u svojoj vojnoj bazi u njemačkom Rammsteinu. Na tom je sastanku, kojem su uz američkog ministra obrane Lloyda Austina prisustvovali i U prisustvu Lojda Ostina, ministra odbrane SAD, ali i desetine ministara iz brojnih drugih zemalja, Lambrecht je obećala isporuku teškog naoružanja Ukrajini, uključujući i protuzračne tenkove tipa Gepard.

Njemačka ministrica obrane tom prilikom je najavila i da će ukrajinske trupe biti obučavane na njemačkom tlu, „zajedno s našim američkim prijateljima”. Njemačka će, „zajedno s Nizozemskom, osigurati obuku na samohodnim haubicama i dati municiju za Ukrajinu, jer svi znamo da je topništvo bitan faktor u ovom sukobu”, dodala je Lambrecht.

Osim u Grafenwöhru, ukrajinski vojnici vjerojatno dobivaju instrukcije o zapadnoj vojnoj opremi i na vojnom poligonu Hohenfels. On se prostire na više od 160 kvadratnih kilometara i koriste ga i američke oružane snage. Ima više od 300 kilometara puteva, a tamo su napravljeni i pravi mali gradovi kako bi se za ratovanje vježbalo što je moguće realnije.

Od kog trenutka je Njemačka “strana u ratu”?

Obučavanjem ukrajinskih vojnika na njemačkom tlu Njemačka bi mogla biti još više uvučena u rat u Ukrajini. U svakom slučaju, na to ukazuje izvještaj stručne službe njemačkog parlamenta Bundestaga. U studiji pod naslovom „Pravna pitanja vojne podrške Ukrajini od strane država NATO-a između neutralnosti i sudjelovanja u sukobu”, stručnjaci su veoma diferencirano razmatrali različite aspekte vojnu pomoć i isporuke naoružanja.
U analizi se navodi da su, prema međunarodnom pravu, isporuke oružja irelevantne – bez obzira je li riječ o „ofenzivnom” ili „obrambenom” oružju. Ali, drugačije je kada se radi o obuci, smatraju autori: „Siguran prostor nesudjelovanja u ratu se napušta tek kada se, pored isporuke oružja, strana u sukobu obuči za korištenje tog oružja”. Oni time citiraju izjavu bochumskog stručnjaka za međunarodno pravo Pierre Thielbörger izrečenu za list „Neue Zürcher Zeitung”.

Na pitanje o ovoj ocjeni glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit priznao je u ponedeljak (2.5.) da se vlada „stalno nalazi u teškoj situaciji procjene”. No, o pritom dodaje kako unutar Vlade prevladava uvjerenje da obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj na sustavcima naoružanja još uvijek ne znači direktan ulazak Njemačke u rat.

Agresorski rat i neutralnost

Ovaj stav glasnogovornika vlade podržava i Stefan Talmon. U intervjuu za DW, taj stručnjak za međunarodno pravo iz Bonna tvrdi: „Ako je agresorski rat protuzakonit po međunarodnom pravu, onda više ne postoji obveza međunarodnog prava da se ostane neutralan. To znači da se oružje može isporučiti, a i vršiti obuka za njega.” Međunarodno pravo obuku stranih vojnika ne vidi kao napad na drugu državu. Prema Talmonu, obukom ukrajinskih vojnika Njemačka ne sudjeluje u ukrajinskim borbenim operacijama. „No, hoće li to tako vidjeti i Putin ili ne, sasvim je drugo pitanje”, upozorava pravni stručnjak.

Pritom obuka ukrajinskih vojnika na njemačkom tlu nije počela posljednjih dana. Wolfgang Richter, bivši pukovnik njemačke vojske Bundeswehr, a sada suradnik berlinskog Instituta za znanost i pčolitiku, potvrdio je za Deutsche Welle da su ukrajinski vojnici i ranije bili obučavani na teritoriju Njemačke od strane američke vojske, točnije na poligonima Hohenfels i Grafenwöhr u Bavarskoj.

Američki medij Stars and Stripes izvijestio je prošlog prosinca o desetodnevnoj vježbi u Hohenfelsu s 4.600 vojnika iz istočne Europe. Prisutne su bile i jedinice 92. mehanizirane pješadijske brigade Ukrajine, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari