'LETEĆE TVRĐAVE'

Slavni američki bombarderi preletjet će i jug Hrvatske nakon upada ruskih brodova u Jadransko more

ilustrativna fotografija

Dva američka bombardera B-52, poznata kao ‘leteće tvrđave’, iznad Dubrovnika bi trebala preletjeti danas između 15:10 i 15:20 sati

Dva američka bombardera B-52, slavne “leteće tvrđave”, danas će u niskom naletu preletjeti gotovo cijeli obalni jug Balkana – od glavnog grada Albanije Tirane, preko Makedonije i Crne Gore pa do Dubrovnika.

Prema priopćenju američkoga veleposlanstva, dva bombardera, inače stacionirana u bazi Fairford u Ujedinjenom Kraljevstvu, iznad Dubrovnika bi trebala biti između 15:10 i 15:20 sati. Prema planu, građanstvu bi ovi zrakoplovi trebali biti lako uočljivi i bez dvogleda, tijekom demonstracijskog preleta na visini od samo par tisuća stopa iznad tvrđave Lovrijenac. Prethodno će preletjeti i zgradu vlade u Skoplju, Skenderbegov trg u Tirani i više markacija na obali Crne Gore, prenosi Net.hr.

Simbolični prelet

Ovaj simbolični prelet dolazi samo nekoliko dana nakon što se doznalo za ulaske ruskih vojnih brodova u Jadransko more i njihove bliske susrete sa snagama NATO saveza. “Svrha operacije je pokazati američku predanost sigurnosti NATO saveznika lociranih na jugoistoku Europe”, navodi se u službenome tumačenju snaga Pentagona.

Poruka se svakako mora staviti u kontekst aktualnih, ali i ukupnih ruskih i proruskih djelovanja na Mediteranu i u bazenu zapadnoga Balkana tijekom proteklih više mjeseci. Destabilizacijski pokušaji u BiH, oko Kosova i u Crnoj Gori, orkestirani daljinskim upravljačima iz Beograda i Kremlja, očito postaju sve intenzivniji kako masovno zapinju Putinovi ratni planovi na ukrajinskim bojištima. Otvaranje novih kriznih žarišta u ovome trenutku itekako odgovara Moskvi; odmaknulo bi dominantni fokus svijeta, ali i domaće ruske javnosti, od fijaska aktualne ruske invazije, piše Slobodna Dalmacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari