NA LITRE PIĆA

Video | Šljivovica, viljamovka i komovača peku se na sve strane: ‘Treba biti barem rakije ako ne bude drugog!’

Ove godine je bio dobar urod šljiva, pa će biti i šljivovice

Jesen je vrijeme za rakiju – a ona ovih dana teče u potocima. Peče se na sve strane i šljivovice i komovače i viljamovke. Nema zime uz ovogodišnji urod. Ali ipak će biti skuplja za 15 do 30 kuna.

Loži se vatra, kotao se zagrijava i nakon nekoliko minuta čekanja, teče ona – kristalno bistra rakija viljamovka. Nakon što se bacilo prvih pola litre, vrijeme je i za degustaciju – a rezultat je i više nego zadovoljavajući, izvještava Matija Mlinarić za RTL.

”Ova godina je bila jako dobra za rakiju. Očekujem da ću imati negdje između 4 i 5 tisuća litara što prelazi količinu koja mi je dopuštena da proizvedem, međutim s obzirom da proizvodnja godišnje oscilira lani sam imao samo 30 posto ovogodišnje proizvodnje pa prema tome dobro je da stvorim zalihe”, kazao je Stanko Ćosić, vlasnik OPG-a.

Ove godine je bio dobar urod šljiva, pa će biti i šljivovice. Bio je i dobar urod grožđa pa će biti i komovače ili tropice, no u sve se ove godine moralo i više uložiti u gnojivo, navodnjavanje pa i u šećer.

Poskupljenja nisu zaobišla ni proizvodnju rakije. Jedna flaša u koju stane kruška prošle godine proizvođača je koštala 40 kuna, a znate koliko ove? 60 kuna.

Proizvođači krušaka kao što je Stanko, ove godine ne kriju zadovoljstvo. U ovoj godini bez mraza dobio će 150 tona krušaka, što je 70 posto više nego lani. Berba još uvijek traje.

”Trebalo bi biti barem rakije ako već neće biti ničeg drugog”, kazala je beračica Ana Pustahija.

”Rodne su kruške, super su cure i gazde je najodličan, sve je za 5!”, rekla je beračica Nada Mijaković.

Iako materijala za rakiju ima, postoje ograničenja, kako za male proizvođače, tako i za svakog tko je peče za vlastite potrebe.

”On ima pravo na 48 litara rakije za svoje potrebe i takva rakija ne smije ići na tržište”, izjavio je Ćosić.

Inače, procjenjuje se da u ovom trenutku ima više proizvođača, ili pekača rakije no ikad jer vlasnici više ne moraju državi plaćati onih 100 do 200 kuna po kotlu, izvještava Matija Mlinarić za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari