STROŽA PRAVILA U SUSJEDSTVU

Slovenci dobili rok za povratak s Jadrana, Kacin: ‘Bojimo se da je u Hrvatskoj počeo treći val zaraze’

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Prema podacima hrvatske strane, u Hrvatskoj trenutno boravi oko 160.00 Slovenaca

“Bojimo se da je u Hrvatskoj počeo treći val zaraze. Nemamo o tome dokaza, ali tu mogućnost ne možemo isključiti. Bit će potrebno donijeti neke mjere kako bismo spriječili uvoz zaraze, ali morat ćemo paziti i na gospodarske aktivnosti između dvije zemlje. Mjere ćemo svakako uvoditi, a odluka o kojim će mjerama biti riječ bit će znana sutra”, najavio je glasnogovornik slovenske Vlade Jelko Kacin na današnjoj konferenciji za medije, donosi Hina.

Krajnji rok da se Slovenci vrate iz Hrvatske bez odlaska u karantenu je subota ili nedjelja navečer, izjavio je u utorak visoki slovenski dužnosnik dodajući da će konačnu odluku o tome vlada donijeti u četvrtak.

Slovenski turisti se nakon upozorenja vlade polako vraćaju kući, a preostalima će se dati nekoliko dana, rekao je glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin na konferenciji za novinare.

Kao krajnji rok za povratak bez odlaska u karantenu naveo je ponoć u subotu ili ponoć u nedjelju.

Prema podacima hrvatske strane, u Hrvatskoj trenutno boravi oko 160.00 Slovenaca.

Od 27 zaraza u Sloveniji u posljednja 24 sata, iz Hrvatske ih je uvezeno najviše, osam, a ostali su došli su iz Austrije, BiH, Španjolske i s Kosova, naveo je Kacin.

Slovenski epidemiolozi preporučuju vladi obaveznu karantenu za sve koji se vraćaju s ljetovanja u Hrvatskoj zbog loše epidemiološke situacije u susjednoj zemlji iz koje se koronavirus uvozi u Sloveniju.

Kacin je kazao da u Hrvatskoj broj novih zaraza “strmo raste” i da je sve više “uvezenih” slučajeva što negativno utječe na epidemiološko stanje u Sloveniji, gdje početkom rujna počinje škola.

Kao najveće izvore infekcija u Hrvatskoj naveo je noćne klubove koje posjećuju mladi koji i kada se prijave epidemiolozima “taje” svoje kontakte, a prije toga zaraze više ljudi.

Pozivajući se na slovenski Institut za javno zdravlje, kao osobito rizične naveo je noćne klubove na Pagu (Zrće), u Vodicama, Biogradu na moru, Makarskoj i na Hvaru.

Kao relativno sigurnu destinaciju istaknuo je Istarsku županiju, ali nije rekao da će biti zuzeta od novih mjera. I za granične županije je ocijenio da su većinom u “zelenoj” epidemiološki sigurnijoj zoni.

Kako bi osigurala siguran povratak svojih građana iz Hrvatske, Slovenija će krajem tjedna uvesti maksimalan broj ulaznih kolona na graničnim prijelazima.

No, neće biti popuštanja prema onima koji se jave na granicu nakon ponoći u subotu ili nedjelju i svi takvi pa i ako se nalaze u koloni dobivat će upute o obveznoj karanteni, rekao je Kacin.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari