STRAH OD PROPASTI

SLOVENCI ZOVU HRVATE NA SKIJALIŠTA I NUDE JAMSTVO: ‘Neka nam budu vjerni kao što smo bili ljetos na Jadranu’

Facebook

Zbog epidemije koronavirusa slovenska skijališta su na rubu opstanka, ali još uvijek postoji optimizam da će prebroditi ovu zimsku sezonu, čak i ako im ne bude isplativa

Nikada prije u alpskim zemljama prije skijaške sezone nije bilo toliko neizvjesnosti, pogotovo sada kada su mnoge aktivnosti zatvorene zbog epidemije. Upravitelji skijališta optimistični su u pogledu sezone, ali uz određena ograničenja, a skijašima nude i jamstva pri kupnji sezonske karte. K tomu, svi vjeruju da će epidemiološka slika u prosincu biti bolja, piše RTV Slovenija na svom portalu.

‘Ovo je sport na otvorenom pa je rizik manji’

Nakon što je slovenska skijališta prijašnjih godina “pogađala” blaga zima, sada ih je zadesio i Covid-19. U jednom od njih, Krvavcu, ipak vjeruju da se ondje mogu provesti zimski praznici i u takvim uvjetima. Kupcima sezonskih karata, koje su u pretprodaji do kraja studenoga, ondje nude jamstvo stotinu dana skijanja, a u suprotnom će vratiti proporcionalni dio novca.

“Povećat ćemo restoran u hotelu Krvavec za 100 m2 kako bismo mogli osigurati primjerenu udaljenost između stolova, djelomično ćemo pokriti plažu na Krvavcu kako bismo tamo osigurali odgovarajuće uvjete. Svjesni smo da se moramo osjećati sigurno i na skijalištu i u kolibama. Pobrinut ćemo se da se poštuju pravila”, kažu u Krvavcu.

U Kranjskoj Gori su, piše RTV Slovenija, spremni na sve moguće scenarije.

“Nadamo se da sredinom prosinca, uzimajući u obzir sve mjere i ograničenja, može započeti zimska sezona. Pripremamo se za sezonu u smislu ulaganja i sadržaja, puno je učinjeno posebno na polju umjetnog snijega i ponuda za djecu. Naravno, želimo i dobru zimu. (…) Ovo je sport na otvorenom, tako da je rizik manji. Ali morat će se poduzeti određene mjere”, rekao je Blaž Veber iz Turističkog ureda u Kranjskoj Gori.

‘Bit ćemo sretni ako uopće preživimo’

U Kranjskoj Gori ove zime ne računaju na skijaše iz Engleske, ali računaju na domaće i na Hrvate.

“Hrvati su do sada bili treći među stranim turistima. Uglavnom zahvaljujući njima, sobe su uvijek bile popunjene od Božića do 10. siječnja. Neka nam budu vjerni kao što smo bili ljetos na Jadranu. S njima smo uvijek bili u dobrim odnosima i ako zdravstvena situacija bude primjerena, vjerujem da će Hrvati odlučiti zimovati u Kranjskoj Gori”, kazao je Veber.

I na Vogelu se nisu još oporavili od prošle zimske sezone koja je bila loša.

“Bit ćemo sretni ako uopće preživimo. Svi smo u istoj kaši, sumnjam da itko ima takvu zalihu da u ovim uvjetima može pričekati sljedeće ljeto. Prošla zima je već bila izuzetno loša. Tek 5. ožujka je palo puno snijega. Nadamo se da ćemo ovoga puta moći normalno funkcionirati. Skijaši su već zamotani u zimsku odjeću, imaju šalove i rukavice, a ako im domo maske, dezinfekcijska sredstva i osiguramo sigurnu udaljenost, ne bi trebalo biti problema”, kazala je direktorica zajedničkih službi Vogel Aleksandra Fiorelli.

Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari