ŽUPANIJSKI STOŽER

Rončević: “Situacija nije tako loša da bi škole u Rijeci i PGŽ morale prijeći na online nastavu”

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U PGŽ je danas 198 novozaraženih. Usporen je trend rasta oboljelih u domovima za starije

Kapaciteti u KBC-u Rijeka i organizacijske pripreme u slučaju većeg povećanja broja bolesnika, teme su o kojima se raspravljalo na redovitoj sjednici županijskog Stožera civilne zaštite održanoj u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Prema riječima načelnika Stožera Mladena Šćulca, pripreme se odnose kako na organizaciju ljudskih kapaciteta tako i suradnju između različitih odjela i službi. Šćulac je ponovno apelirao na građane da se drže osnovnih mjera zaštite kojima bi se usporilo širenje epidemije.

U PGŽ danas je 198 novozaraženih, dok je 47 osoba ozdravilo. 662 osobe su testirane, a ukupno je 1552 aktivnih slučajeva COViD -19 bolesti.

„Udio starijih u ukupnom broju zaraženih je stabilan, i danas iznosi 16%, što znači da niti danas nema značajnijeg porasta udjela zaraženih među starijom populacijom. Dobra je vijest da imamo samo jednu novooboljelu osobu u domovima za starije, a već jučer smo imali usporavanje tog trenda oboljelih u domovima“, rekao je epidemiolog Dobrica Rončević pojasnivši da aktualne dnevne brojke novozaraženih znače stagnaciju na relativno visokim dnevnim incidencijama te da epidemiologe ohrabruje činjenica da će se bolnički sustav prilagođavati svojim kapacitetima i organizacijom posla trenutnom stanju epidemije.

Prema riječima epidemiologa Rončevića, dobro je što je i dalje relativno mali udio mladih oboljelih, njih 6%, čime još ne dolazi do udara na sustav školstva paralelnim izvođenjem nastave za razrede koji su u izolaciji i one koji nastavu pohađaju u školi.

„Situacija nije tako loša da bi škole morale preći na online nastavu, održavanje nastave u školi u fizičkom prisustvu je određeni pedagoški zahtjev i standard koji mislim da još sada kao zajednica možemo pozdravljat i osiguravat“.

Upitan za najavu da će određeni trgovački centi provoditi rasprodaje i akcije, načelnik Šćulac je ukazao da su oni koji organiziraju rasprodaje odgovorne osobe, dužni su poštivati mjere broja osoba po metru kvadratnom i provoditi kontrolu broja kupaca, a na nama kao građanima je da poštujemo sve propisane mjere zaštite.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari