ŽILET ŽICA NA GRANICI

Video | Slovenija počinje uklanjati bodljikavu žicu s granice s Hrvatskom: ‘Jedino mi je bolno što moj suprug to nije doživio’

Čak 60 kilometara žilet žice i 135 kilometara panel ograde dijeli Hrvatsku i Sloveniju

Susjede Anastaziju i Katicu dijeli samo uski put, ali i bodljikava žica. Jer jedna živi u Bregani, a druga u Obrežju jer državna granica je njezina kuća.

Obje su zato presretne zbog micanja žice koja im je promijenila život, izvještava Željka Miša za RTL.hr.

No kod gospođe Katice sa srećom izmiješana i tuga. Prije šest godina snimali smo je zajedno s suprugom dok se ograda postavljala. Njega više nema.

“Neopisivo kako nam je grozno sada otkad je ta žica”, kazala je Katica Beribak.

“Ja sam sretna, ali umro mi je sad suprug pa da ne bude to doživio to mi je jedino bolno. Jer on se toliko protivio jako smo bliski sa susjedima i preko žice smo se stalno pozdravljali. Tak smo bili kao u zoološkom vrtu”, kroz suze je ispričala Katica.

Čak 60 kilometara žilet žice i 135 kilometara panel ograde dijeli Hrvatsku i Sloveniju. Kako ju je i postavila, slovenska vojska ovih dana će ju i maknuti, a za to će im trebati pet mjeseci.

Ograda prolazi ljudima kroz dvorišta, vrtove i voćnjake. Uz službene prijelaze, žica je toliko već srasla s prirodom da se i ne vidi, što je još i opasnije. Ugođaj kvari i na kupalištu na prirodnoj granici Sutli. Iako neke ni žica nije mogla spriječiti u prelasku, stanovnici kažu, migranata je ipak manje.

“Prije su dosta prolazili jer na mjestima je Sutla jako plitka, možeš pregaziti. Dovozili ih ljudi, ostavili ih, onda su lutali tu okolo. Neki su se čak i utopili”, kaže Srećko Vrabec iz Vukovog Sela.

Nova slovenska Vlada odlučila ju je maknuti jer je postavljena da bi tu bila privremeno.

“Nezamislivo je da ostane trajni element granične politike u uobičajenim migracijskim uvjetima”, izjavila je ministrica unutarnjih poslova Republike Slovenije Tatjana Bobnar.

Osim mještana, žice su se grozili i izletnici, a zbog nje su stradale i brojne životinje.

“Ne znam kako će sad biti budući da ćemo mi biti granica s državama koje nisu u Europskoj uniji”, rekao je Robert Glavak iz Zagreba.

Sigurnost granice trebale bi čuvati kamere i dronovi jednom kada žica ode u povijest, izvještava Željka Miša za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari