TKO JE SANNA MARIN?

Upoznajte najcool premijerku u Europi: Ide na rock koncerte, odgojile su je lezbijke, a Finsku će uvesti u NATO

To je najcool premijerka u Europi, tako su svi komentirali Sannu Marin koja je u kožnjaku i kratkim trapericama došla na rock festival u Finskoj

Ako pitate njezinu profesoricu iz srednje škole – bila je prosječna. Danas je Sanna Marin sve samo ne prosječna političarka.

Od dosadnih, uštogljenih političara ona je potpuna suprotnost. Instagram zvijezda, na presice dolazi u kožnjacima, ide na rock koncerte, u slobodno vrijeme radi zgibove u parku na metalnoj šipci.

I nije Sanna Marin samo najcool šefica vlade u Europi. Ona je najmoćnija žena Finske i najmlađa premijerka te zemlje.

“Ona je žena koja apsolutno ima stil, bila je totalno cool što se pokazalo i na njezinim društvenim mrežama. Mislim da ona ima više followera nego svi naši političari zajedno, komentirala je modna dizajnerica Matija Vuica.

“Na visokom je glasu. Svjetski mediji se jako zanimaju za nju i to je razlike između nje i drugih političara. Ona to zna i zato ima svoj Instagram profil. Za razliku od svojih prethodnika, ona ima potpuno drukčiji pristup društvenim mrežama . Zato se ona sviđa mladima”, kazala je novinarka finske televizije “MTV” Antonia Berg.

Kako je uopće Sanna Marin od pekarice i dostavljačice novina došla do premijerke? Odgojile su je lezbijke, jedina je u obitelji završila fakultet, s 30 postaje ministrica prometa i komunikacija, a četiri godine kasnije najmlađa premijerka ikada na toj funkciji. Moderna ljevičarka kojoj je politička inspiracija bio rock bend – Rage Against the Machine.

“Ja bi rekla da je drugačija ne samo od političarki nego i od političara. Dosta je mlada za politički kontekst, mlada je zgodna je, ima neobičan odjevni i životni stil. Uvijek podržavam što više žena u politici. Smatram da donose malo drugačije vrijednosti u politici”, smatra bivša ministrica okoliša i prirode Mirela Holy.

Nije Sanna na čelo Finske došla sama. Oko sebe je okupila žene. I to njih četiri koje su na čelu najvećih stranaka. Pa su ih neki prozvali Spice Girls Finske. A ona se za časopis Time našalila:

“U Finskoj imamo saune. Tradicionalno je to mjesto gdje donosimo odluke. Sada kada nas je pet žena na glavnim funkcijama, možemo se sastati u sauni i donositi odluke tamo”.

Pristupanje NATO-u

“Odlučili smo ući u NATO savez. To je način da osiguramo mir, kako ne bi više nikada došlo do rata u Finskoj”, izjavila je Marin.

Od Rusije ih dijeli 1300 kilometara duga granica. Rat je ugrozio sigurnost njezine zemlje, a prijetnje Putina sankcijama nisu je dirnule.

Zato Finska nakon 80 godina vojne neutralnosti zajedno sa susjednom Švedskom kuca na jedina vrata na koja može. Ako ne po radnom tjednu od četiri dana po šest sati i rješavanju ugljičnog otiska do 2035. Finsku lidericu pamtit će se po ulasku u NATO.

“Za razliku od nje ja nisam zagovornica NATO-a i smatram da bi žene u politici morale ići malo dalje od tih vojnih koncepata. Ali vidimo trenutno je sigurnosna situacija takva da su očigledno i one koje nisu bile sklone takvim politikama malo zaokrenule kurs”, kaže Holy.

“Za nas je novost da nam vladu vode žene. U prošlom sastavu imali smo samo muškarce koji su vodili tri najveće stranke. To se sada promijenilo. Lijepo je imati žene u vladi”, rekla je finska novinarka.

Od prava gejeva do prava na pobačaj – prva žena finske otvorena je i moderna, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari