TUGA IZ DRAGANIĆA

Slučaj koji je zgrozio javnost: Inspekcija potvrdila nepravilnosti u školi u kojoj su prvašići ostali gladni

Foto: Pixsell

Iz Ministarstva obrazovanja poručili su da se učiteljica mora ispričati roditeljima

U Osnovnoj školi Draganići, u kojoj je krajem svibnja četvero prvašića u razredu ostalo gladno, proveden je inspekcijski nadzor i utvrđene su nepravilnosti u postupanju službenih osoba škole, piše Telegram kojemu je to potvrđeno iz Ministarstva obrazovanja, čija je prosvjetna inspekcija provela nadzor u toj osnovnoj školi.

Podsjetimo, krajem svibnja javnost je zgrozio slučaj iz Osnovne škole u kojoj je četvero romske djece ostalo gladno jer njihovi roditelji nisu platili račune za obrok u školi. Slučaj je prijavila Melita Sudar Begov, majka djeteta koje je svoj obrok htjelo podijeliti s prijateljima koji su taj dan u školi ostali gladni. Učiteljica joj je to, međutim, izričito zabranila.

Telegram navodi kako je inspekcija Ministarstva utvrdila da je ravnateljica škole Marica Jurčić, u skladu sa svojim zakonom propisanim obvezama, još 2. lipnja izrekla “pisano upozorenje učiteljici s mogućnosti otkaza ugovora o radu u slučaju nastavka kršenja obveza iz radnog odnosa”. Nadležni prosvjetni inspektor, nakon što je “utvrdio nepravilnosti u postupanju školskih službenih osoba, rješenjem je naredio otklanjanje nepravilnosti sa svrhom unapređenja rada škole”.

Između ostaloga, stoji u rješenju prosvjetne inspekcije, naređuje se da učiteljica sazove roditeljski sastanak 1. razreda “te da se na istome javno ispriča svim roditeljima vezano za događaje od 25. svibnja 2020.” Prosvjetna inspekcija naređuje i da se učiteljicu uputi na stručna usavršavanja koja se odnose na cijeli niz tema: odnos učitelj-učenik, međusobna interakcija učitelja u školi, suvremene strategije poučavanja, uspješno upravljanje razredom i stvaranje dobrog razrednog ugođaja. Pedagoginja škole u zadatak je dobila ispitati sociometrijski status učenika 1. razreda.

Županija štedi na obrocima

Prosvjetni inspektor naredio je i ravnateljici škole da na sjednici Učiteljskog vijeća upozna učitelje s odredbama Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima.

Karlovačka županija ove je godine dobila manje novca za financiranje školskih obroka za siromašniju djecu, te je stoga zbog uštede ukinula obroke prvašićima, piše Telegram.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views1 Views