STANJE NACIJE

Video | SMS KRONIKA HRVATSKE Šprajc: SMS poruke Josipe Rimac ‘jače’ od ljetopisa Popa Dukljanina

Dva najznačajnija spisa u pisanoj povijesti Hrvata dosad su bili Ljetopisi Popa Dukljanina iz 12. stoljeća i djelo bizantskog cara Porfirogeneta “De administrando imperio” ili “O upravljanju carstvom” iz 10. stoljeća. Više u video prilogu

Iz ta dva spisa stručnjaci za rani srednji vijek danas tumače vrijeme i okolnosti u kojemu su na ove prostore došli i živjeli Hrvati i ostali Južni Slaveni. Sve što znamo o našim precima o njihovoj kulturi, o njihovoj vjeri, o njihovim vođama o njihovim ratovima i njihovim legendama znamo iz ta dva spisa napisana prije tisuću godina, komentira Zoran Šprajc u RTL-ovu Stanju nacije.

Premda neki povjesničari sumnjaju u autentičnost tih spisa ipak od tada pa do danas nismo imali tako sustavnog svjedočanstva vremena u kojem su živjeli Hrvati. Sve do danas.

Ali, evo 800 godina nakon Ljetopisa Popa Dukljanina konačno smo dobili novu zbirku spisa koje će izučavati budući povjesničari. U izdanju Jutarnjeg lista izašla je zbirka “1001 SMS Josipe Rimac”.

Ne postoje ti kroničari, ne postoji taj Miljenko Smoje, Ivo Andrić ili Boris Dežulović koji su bolje, preciznije i konciznije saželi našu današnjost od SMS poruka Josipe Rimac.

Da budemo iskreni, Ljetopis Popa Dukljanina u odnosu na SMS poruke Josipe Rimac izgleda kao hrpa alkoholnih fantazija nekog popa koji se nalokao misnog vina pa lupeta o Tugi i Bugi i njezinoj braći Loleku i Boleku il kako se već zovu. Ne, ne za razliku od Ljetopisa Popa Dukljanina poruke Josipe Rimac su i službeno verificirane, imaju pečat, oznaku i urudžbeni broj, prošle su provjeru u policiji, Uskoku i sudu, dakle one su najautentičniji povijesni dokument koji će neka buduća historiografija proučavati.

Jer sve što trebate znati o Hrvatskoj nalazi se u SMS porukama Josipe Rimac. Sve o tome kako se vlada ovom zemljom, tko njome vlada, kakvi su odnosi među vladarima ove zemlje, kakav je ustroj naše zemlje, kako funkcioniraju institucije naše zemlje, kako se donose odluke u tim institucijama sve je to sažeto u porukama Josipe Rimac, komentar je Zorana Šprajca u RTL-ovu Stanju nacije, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari