Spašeni dječaci s Tajlanda obratili se javnosti „Gledali smo finale, mnogi od nas navijali su za Hrvatsku“

„Srca su nam se ispunila nadom kad smo čuli spasioce“, rekli su danas

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Dječaci koji su spašeni iz potopljene špilje na Tajlandu u srijedu su nakon izlaska iz bolnice na konferenciji za medije govorili su o drami koji su proživljavali.

Prije novinarskih pitanja mali nogometaši i trener Ake (25) predstavili su se javnosti, baš kao i spasitelji koji su ih izvukli iz špilje.

Jedan od dječaka rekao je da je prvo što su čuli bio glas spasioca koji ih je pozdravio i pitao kako se osjećaju te koliko ih je u špilji.

“Srca su nam bila ispunjena nadom”

Dul (13) rekao je da u početku nije vjerovao da su spasioci zaista do njih stigli sve dok im nije čuo glasove.

“Malo govorim engleski. Čuli smo nešto među kamenjem i nismo mogli vjerovati da je pred nama netko nešto rekao. Bio sam iznenađen jer nije Tajlanđanin. To nam je bila prva nada u deset dana. Spasioc nas je zamolio da se svi popnemo na više mjesto. Srca su nam nakon toga bila ispunjena nadom”.

Svi su se složili da uđu u špilju

Trener Ake je rekao kako su se svi složili da uđu u špilju.

“Nikad nismo bili u špilji i ulazak nije bio dio rođendanska proslave jednog dječaka. Kad smo vidjeli da navire voda, razmatrali smo da izađemo, a na putu natrag shvatili smo da smo zarobljeni. Nismo očekivali da će voda doseći toliku razinu”, kazao je trener.

Na pitanje bi li ikada ponovno ušao u špilju, trener Ake je odgovorio kako bi se možda odvažio na taj korak u pratnji vodiča.

Trener je kazao kako je sam pitao dječake tko želi prvi izaći iz špilje.

Nije točno da nitko ne zna plivati

Jedan od dječaka kazao je kako informacije da ne neki od njih ne znaju plivati nisu točne jer u sklopu nogometnih treninga imaju i plivačke aktivnosti.

“Pili smo samo vodu pa smo bili bez energije i jako umorni. Kad se voda koja je prodirala u špilju razbistrila počeli smo je piti. Takva nam je bila rutina prvih deset dana”, ispričali su dječaci potresna svjedočanstva.

Jedan od spasioca kazao je kako se zbližio s dječacima tijekom dramatične akcije spašavanja te na njih gleda kao na svoju obitelj. Kazao je kako je istovremeno osjećao sreću što su ih spasili, ali i tugu zbog smrti kolege.

“Neki od nas navijali su za Hrvatsku”

Pitanja koja su novinari postavljali dječacima unaprijed je odobrio psiholog kako ih se ne bi izlagalo dodatnom stresu.

Jedno od pitanja bilo je i jesu li dječaci u bolnici gledali utakmicu finala Svjetskog prvenstva u nogometu.

“Da, jesmo, bilo je odlično, navijali smo i gledali zajedno s liječnicima. Dio nas je navijao za Francusku, dio za Hrvatsku”, kazali su dječaci.

“Moramo biti oprezniji”

Na pitanje čemu ih je naučilo ovo iskustvo, trener je kazao kako cijene dobrotu svih te svoje živote nikada neće shvaćati olako.

“Moramo biti oprezniji u životu. Obećajem da ću biti dobra osoba i dobar građanin”, poručio je trener.

Jedan od dječaka kazao je kako se njegovi životni snovi nisu promijenili te i dalje želi biti nogometaš. Četvero dječaka kazalo je kako uz nogometaše žele postati i članovi mornarice, poput njihov spasioca.

Mali nogometaši ispričali su se svojim roditeljima što im nisu rekli kako će ići u špilju. Svi dječaci i trener bit će zaređeni za budističke redovnike.

Spremni za povratak normalnom životu

Prije konferencije za medije “Veprići” su odigrali mini nogometnu utakmicu na igralištu postavljanom u dvorani.

Liječnici su kazali su kako se svi dječaci osjećaju dobro te su spremni za povratak normalnim aktivnostima.

U prosjeku su od dolaska u bolnicu dobili tri kilograma, a nalazi krvi su dobri, poručio je direktor bolnice.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari