„SPELEO KUĆA“ Na Ćićariji se otvara znanstveno-edukacijski centar pomognut od riječkog Građevinskog fakulteta

Znanstveno-edukacijski centar “Speleo kuća”, izgrađen u sklopu zajedničkog hrvatsko-slovenskog projekta, bit će svečano otvoren u utorak u Vodicama na planini Ćićariji.

Napuštena seoska škola površine 390 četvornih metara, smještena nedaleko hrvatsko-slovenske granice, opskrbljena je tehničkom i laboratorijskom opremom, kao i namještajem koji omogućuje višednevni boravak istraživača, učenika i studenata.

Kuća je uređena u okviru dva europska projekta ukupne vrijednosti 2,1 milijuna kuna, od kojih upravo završava projekt “Život – voda”.

Nositelj projekta je Istarska županija, a partneri Institut za istraživanje krša iz Postojne, Nacionalni laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu iz Kopra, Građevinski fakultet Sveučilišta iz Rijeke i županijska Javna ustanova Natura Histrica.

Kuća je već od proljetos u uporabi otkad su u njoj istarske osnovne škole i vrtići imali nastavu u prirodu, a speleolozi stručno savjetovanje, kazao je koordinator projekta Bruno Kostelić iz Istarske županije, a prenosi Hina.

Županija motivira zainteresiranu javnost o mogućnosti korištenja kuće, u sklopu čega je obavijestila 650 instituta i sveučilišta iz 63 zemlje, od kojih 120 iz Hrvatske.

Služba koja vodi kuću sklapat će s korisnicima ugovore o korištenju, koji neće imati komercijalni značaj, nego će obavezivati istraživače da rezultate svojih istraživanja stave na raspolaganje “Speleo kući” kao bazu podataka za izradu budućih upravljačkih podloga, kazao je Kostelić. Naglasio je da će stručni dio upravljačkog tijela dati Javna ustanova Natura Histrica, a ostalo lokalna zajednica, javlja Hina.

speleo2

U kući se mogu smjestiti 22 osobe, a višenamjenske radne prostorije mogu primiti do 60 sudionika. Raspolaže s internetskom vezom, edukativnim sredstvima, osnovnom laboratorijskom opremom za prirodoslovce, mikroskopom i spremnicima za pohranu histoloških preparata, te zbirkom stalaktita i stalagmita.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari