BORBA S KORONAVIRUSOM

Splitski infektolog: ”Stravično je što brojke ovako rastu; Mjere bi trebalo hitno postrožiti!”

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Dok se pola Europe zatvara, kao i države u našem okruženju, dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, rekao je za Slobodnu Dalmaciju kako misli da bi i u Hrvatskoj trebalo postrožiti mjere.

“Po mom mišljenju moraju se postrožiti mjere jer je to jedini način da se situacija malo primiri”, smatra Ivić.

U splitskom KBC-u u Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) trenutačno su 22 osobe pozitivne na koronavirus na respiratoru, a u bolnici je na liječenju od COVID-a 19 ukupno 155 bolesnika. “Brojke su strašne i stravično je što ovako rastu. Mi nikada u bolnici, otkako je krenula pandemija, nismo ni u jednom trenutku na respiratoru imali 22 osobe.

Najviše ih je bilo 19, ali smo onda imali i 200-tinjak osoba na liječenju. Pacijenti koji sada borave kod nas su u pravilu desetak godina mlađi negoli je to bio slučaj s onima koji su se od COVID-a liječili u siječnju. Sada oboljeli u prosjeku imaju oko 64 godine”, kaže Ivić za Slobodnu Dalmaciju.

Ističe da je kod svih oboljelih  u KBC-u Split riječ o britanskom soju virusa, koji je “zavladao” u Hrvatskoj i izaziva težu kliničku sliku. “On je mnogo agresivniji od onog prvog soja koji smo imali i to je još jedan veliki razlog zbog čega se svi moraju čuvati, nositi zaštitnu masku i pridržavati se epidemioloških mjera”, upozorava Ivić, prenosi Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari