RIZIK OD ZARAZE

Studija pokazala: Osobe s ovom krvnom grupom imaju manji rizik od zaraze koronavirusom!

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Neke osobe imaju veći rizik od zaraze koronavirusom.

U najvulnerabilnije skupine spadaju starije osobe s postojećim zdravstvenim stanjima, osobe koje su transplantirale solidne organe, osobe s određenim malignim bolestima ili teškim bolestima dišnog sustava, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

No, prema novoj studiji osobe koje imaju nultu krvnu grupu imaju manji rizik od zaraze virusom SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

Studija je objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine, a obuhvatila je 225.556 ispitanika čija je prosječna dob iznosila 54 godine. Istraživači su otkrili da je za osobe s nultom krvnom grupom rizik od zaraze koronavirusom bio 12% niži u odnosu na osobe koje imaju krvnu grupu A, AB ili B.

Osim toga, nulta krvna grupa bila je povezana i s nižom smrtnosti. Rizik od smrtnog ishoda ili razvoja teškog oblika covida-19 bio je 13% manji kod osoba koje su imale nultu krvnu grupu.

I ranije studije koje su istraživale povezanosti između koronavirusa i krvne grupe također su imale slične zaključke. Primjerice, studija koje u studenom objavljena u časopisu Nature također je utvrdila da krvna grupa utječe na to hoće li osoba oboljeti od težeg oblika covida-19.

U tom istraživanju sudjelovalo je 14.000 osoba, a studija je pokazala da je kod osoba koje nisu imale nultu krvnu grupu “malo povećana prevalencija infekcije”.

No, ako imate nultu krvnu grupu to ne znači da ste imuni na covid-19. Brojni čimbenici utječu na rizik od zaraze koronavirusom.

HZJZ je objavio koje bolesti i zdravstvena stanja mogu povećati rizik od razvoja težeg oblika covida-19, a cijeli popis možete pogledati ovdje. Kako biste zaštitili sebe i druge u vašoj blizini od koronavirusa, preporučuje se pridržavanje preventivnih mjera koje uključuju nošenje maske, održavanje fizičke distance, redovito pranje ruku i izbjegavanje većih okupljanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari