SPREMNI ZA SVE SCENARIJE: Slovenija nabavlja bodljikavu žicu za granicu s Hrvatskom

Iako slovenska vlada odbija komentirati takve tvrdnje, vodeći slovenski dnevnici u srijedu su prenijeli vijest da je slovenska vlada naručila veće količine bodljikave žice radi eventualne zaštite svoje južne granice s Hrvatskom u slučaju ponovnog, nekontroliranog ulaska migranata i izbjeglica, prenosi Hina.

Bodljikavu žicu koja bi trebala zapriječiti put migrantima na najosjetljivijim dijelovima zelene granice s Hrvatskom Slovenija je kupila u Poljskoj, a u zemlju treba doći kroz nekoliko dana, tvrdi ljubljansko “Delo”, pozivajući se na vlastite neimenovane izvore te upozorava na znakovitu šutnju vladinih službi koje informaciju ne žele ni potvrditi niti zanijekati, donosi Hina.

– Ako se suočimo s velikim brojem migranata koji ne bi mogli kontrolirati, posebno ako Njemačka i Austrija počnu ograničavati njihov prijem, bit ćemo spremni postaviti ogradu i fiizičke prepreke – kazao je na susretu s novinarma slovenski premijer Miro Cerar, objasnivši da to ne bi značilo potpuno zatvaranje granice s Hrvatskom nego bolju kontrolu i usmjeravanje izbjegličkog vala, koje bi bilo učinkovitije nego do sada.
Slovenski “Dnevnik” pak navodi kako je, prema njihovim informacijama, Vlada “mrežu za granicu s Hrvatskom” navodno “već nabavila” i spremna je za upotrebu u svakom trenutku.
O špekulacijama da se slovenska vlada, unatoč svom načelnom stavu da je protiv stvaranja “zidova” u Europi, zanima za kupnju većih količina žičane mreže i fizičkih zapreka prvi je prije dva tjedna pisao ljubljanski tabloid “Slovenske novice”, ali se vlada na te tvrdnje nije obazirala niti ih komentirala, prenosi Hina.

Pitanja o navodnom planu za postavljenje ograde na granici s Hrvatskom novinari su kasno sinoć postavili i ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu.Ponovio je da će Slovenija morati reagirati na isti način kao Njemačka i Austrija, te da postavljanje ograde nije isključeno.

“Spremni smo na sve scenarije, u kontaktu smo s Austrijom i Njemačkom, imamo sve informacije i koordiniramo se. Sve ovisi upravo o njihovim potezima”, rekao je Erjavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari