IZBJEGLIČKA KRIZA Merkel: Ako Njemačka zatvori granice prema Austriji, na Balkanu će doći do podjela

“Ako Njemačka zatvori granice prema Austriji, na Balkanu će doći do podjela”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na stranačkom skupu Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Darmstadtu u ponedjeljak navečer, a prenose u utorak njemački mediji i Hina.

Merkel je objasnila da je ona, iz straha od novih sukoba na Balkanu i „napetosti koje je prouzročila rijeka izbjeglica“, inicirala nedavnu konferenciju na razini Europske unije o tzv. balkanskoj ruti. „To sam učinila zato što ne želim da tamo ponovno dođe do oružanih sukoba”, objasnila je kancelarka i predsjednica CDU-a na regionalnom kongresu stranačke baze u Darmstadtu.

Merkel je objasnila kako je mađarsko zatvaranje granice i preusmjeravanje izbjegličke rute preko Hrvatske i Slovenije pokazalo da „malo treba“ da dođe do napetosti i sukoba.

Ne želim biti pesimist, ali to ide brže nego što mislimo. Iz svađe nastaje sukob, a iz toga se može razviti nešto što nitko ne želi”, rekla je Merkel objašnjavajući stranačkoj bazi svoju politiku otvorenosti prema izbjeglicama te prije svega zašto bi bilo pogrešno, kako to traže dijelovi njezine stranke, da Njemačka zatvori granice.

Njemačka kancelarka je objasnila kako je zadaća Njemačke kao najveće članice Europske unije da se pronađe humano rješenje za izbjegličku krizu, prenosi Hina.

“Prilično sam sigurna da mi to i možemo”, rekla je Merkel.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari