BEZ RIJEČI

SRAMOTA GRADA ZAGREBA! Oskarovac Branko Lustig preminuo je prije godinu dana, a još uvijek nije pokopan

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Branko Lustig, filmski producent i dobitnik dvaju Oscara (za “Schindlerovu listu” Stevena Spielberga i “Gladijatora” Ridleyja Scotta), koji je kao dječak prošao pakao nacističkih logora, preminuo je 14. studenoga prošle godine u Zagrebu, no još uvijek nije pokopan!

Posljednji ispraćaj Lustiga upriličen je 25. studenoga u Krematoriju na zagrebačkom Mirogoju, no njegovi posmrtni ostaci i dalje su tamo, a ne u grobu, potvrdili su za Net.hr i Gradska groblja i udovica Mirjana Lustig.

Iz Gradskih groblja odgovorili su kako će se polaganje urne organizirati kada se uredi dodijeljeno grobno mjesto.

“Do tada, urna se nalazi na Krematoriju, na čuvanju, sukladno želji obitelji”, stoji u odgovoru Gradskih groblja.

No, želja obitelji dakako nije da posmrtni ostaci ovog velikana još uvijek budu “na čuvanju”, a ne u svom grobnom mjestu, potvrdila je Mirjana Lustig.

“Grad Zagreb želio je da se Branka sahrani o njihovu trošku. Kći i ja smo pristale na to jer je Branko bio takoreći čovjek ovog grada, mnogo je radio i napravio za Zagreb. No, kada se s tim počelo odugovlačiti posve sam pogubila živce i sama otišla platiti grobno mjesto”, kazala je Mirjana Lustig u telefonskom razgovoru za Net.hr.

No, čak i tada ništa se nije pomaklo. Urna je i dalje na Krematoriju.

“Nedavno mi je rečeno da je Gradska skupština usvojila odluku da će napraviti spomenik Branku. To je izglasano i rečeno mi je da će mi vratiti novac i da će grobno mjesto biti uređeno na trošak Grada. Sada se čeka raspisivanje natječaja za izvođača da se kupi kamen i priđe tom rješenju”, kazala nam je.

I doista, početkom rujna zastupnici zagrebačke Gradske skupštine, a na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića, većinom glasova donijeli su odluku da se Branku Lustigu, oskarovcu i počasnom građaninu Zagreba, podigne nadgrobni spomenik u sjevernom dijelu Mirogoja, odmah uz Aleju velikana. U zaključku stoji da će troškove postavljanja spomenika u iznosu od 500.000 kuna financirati Grad Zagreb.

“Rečeno nam je kako postoji mogućnost da se to napravi do Sisveta. No, do tada sigurno neće biti gotovo. Potištena sam i žalosna što ne mogu otići isplakati se na grobu. Pedeset godina života proveli smo zajedno…”, kazala je gospođa Lustig jedva susprežući suze.

Usporedbe radi, uhićeni šef Janafa Dragan Kovačević svoje je mjesto u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju kupio još debelo za života, iako nije poznato čime je i kako zadužio Hrvatsku. Lustig, istinski hrvatski, europski i svjetski velikan svoje mjesto još uvijek nema, niti u Aleji velikana, niti igdje drugdje na Mirogoju.

 

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari